Kaks Kogulat – üks lennuväljaga, teine ilma

OMA LEIUTIS: Arvi Maidle ja tema isetehtud traktor. Foto: Ivika Laanet

OMA LEIUTIS: Arvi Maidle ja tema isetehtud traktor. Foto: Ivika Laanet

“Kogula?” sirutab tee ääres puid langetav saemees selga. “See on sealpool,” rehmab ta käega me tulekusuunda, kus värskelt paigaldatud teetruup tähistavat küladevahelist piiri. “Mis jääb sinnapoole, on Kogula, siin on juba Paevere – kraavist jõeni,” muigab mees ning tõmbab sae uuesti käima. On laupäeva pealelõuna Kärla vallas.

Valgete silorullidega raamitud rohumaa veeres lookleb tee tagasi küla poole, kus kolm usinat kartulivõtjat varbale pehmes ja sügispäikesest soojas mullas kahte viimast vagu võtavad. Uurime, kuidas saagid on. “Väga pole,” teatab perepoeg Argo. Vao teises otsas mugulaid korvi poetav Ülle Priske on pisut ehmunud, nimetab end sisserännanuks ja kamandab kaasat, et tulgu, Arvi ja rääkigu, tema ei tea külast rohkem midagi.

“12-aastaselt või mis ma siia tulin,” ütleb isemeisterdatud traktori vao otsa tööootele jätnud Arvi Maidle ja hoiab end pisut tahaplaanile. Meie varasem kartus, et kenal laupäeval on külarahvas linna maapäevadele kiirustanud, ei pea õnneks paika. “See on linnainimestele, meile pole maa mingi haruldus,” muheleb Arvi. Nii Arvi kui ka Ülle käivad tegelikult linnas tööl.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

 

Print Friendly, PDF & Email