Saarlane otsustas ka Šotimaa iseseisvuse üle

Saarlane hääletas Šotimaa iseseisvumise vastuLisaks šotlastele endile said üleeile toimunud Šotimaa iseseisvusreferendumil oma sõna öelda ka seal resideeruvad Euroopa Liidu kodanikud. Nende hulgas ka saarlasest üliõpilane Linda Lapp (fotol).

“Kui aasta tagasi teada sain, et ka mina võin hääletada, ei saanud ma esiti aru, miks välismaalastele selline õigus üldse anti – see peaks ju ometi šotlaste endi otsus olema,” rääkis Linda Lapp. Kuid et Glasgow’s elav Linda on otsustanud mõneks aastaks sinnakanti elama ja õppima jääda, tundus otsustamisvõimaluse andmine lõpuks siiski loogiline.

Kui suvel oli näha pigem iseseisvumise pooldajaid, siis viimasel ajal sigines ka selle vastaste kampaaniaid. Linda Lapi isa Eero Lapp, kes viibis Šotimaal poolteist nädalat tagasi ja on Kuressaare linnasekretärina valimistega tihedalt seotud, ütles, et kampaaniad olid viisakad ja rahulikud.

Linda Lapi sõnul oli tema tutvusringkonnas mõlema poole pooldajaid. Argumendid olid mõlemal poolel tugevad. Tema arvates on see vaid hea, kui inimesed teavad, miks nad just niiviisi hääletavad. Kes oli kahevahel, hääletas Linda Lapi sõnul pigem vastu. Ka tema ise hääletas Šotimaa iseseisvumise vastu. “Eelkõige julgeolekut silmas pidades,” märkis Lapp.

Ühendkuningriikide koosseisu jäämise pooldajad said referendumil ülekaaluka võidu. “Jah” ütles iseseisvumisele 44,7 ja “ei” 55,3 protsenti hääletanutest. Samas ulatus osalus 84,6 protsendini.

Linda Lapp ootas oma sõnul põnevusega, mis valimisööl saama hakkab, kuna pubid olid saanud loa olla lahti tavapärasest kauem.

“Linn oli täis jah-kampaania pooldajaid. Ei-pooldajad olid vaiksed,” märkis Lapp.

Print Friendly, PDF & Email