ETV filmis mehi ja mõrdu

KURVAS TOONIS: Kaunispe sadamas võttis jutuajamine Priidi Saarega üsna melanhoolsed toonid, sest pole ühtegi noort meest, kes mereasjad üle võtaks. Foto: Kristel Peel

KURVAS TOONIS: Kaunispe sadamas võttis jutuajamine Priidi Saarega üsna melanhoolsed toonid, sest pole ühtegi noort meest, kes mereasjad üle võtaks. Foto: Kristel Peel

Oktoobri esimesel laupäeval õhtul kell 19.35 on ETV eetris neljas saade sarjast “Mehed ja mõrrad”, mis sedakorda räägib Saaremaa kalameestest.

Põllumajandusministeerium tellis ERR-ilt seitse saadet, tutvustamaks erinevates Eesti piirkondades Euroopa kalandusfondi toel renoveeritud sadamaid ning toetatud kalandusega tegelevaid ettevõtjaid. Saaremaalt valiti välja Koguva, Läätsa ja Kaunispe.

“Meie lisasime omalt poolt kalur Kalle Kreisi Liival asuva Siin Ei Ole Kala poe ja Nasval kala suitsutava Tihemetsa Tiina,” ütles MTÜ Saarte Kalandus juhatuse assistent Kristel Peel, kes võttegrupiga kaks päeva kaasas käis.

Saatejuhid Anatoli Tafitšuk ja Sten Teppan on Peeli sõnul parajad lõuapoolikud ning kõike filmiti hästi lustlikus võtmes, läbi huumoriprisma. Samas kajastatakse kalandusega toimuvat ikkagi adekvaatselt.

Nasval Tihemetsa talus kala suitsutava Tiina Mai meelest tuleb saade meelelahutuslik, aga kala suitsutasid nad ikka päriselt.

“Sel päeval oli lesta ja ahvenat. Rääkisime eri paigus kasutatavatest ahjudest ja kaladest, mida suitsutatakse,” ütles ta. “Kes on kalandushuviline, sellel on kindlasti huvitav saadet vaadata. Antakse ju läbilõige Eesti kalandusest.”

Saatejuht Tafitšuk oli tema meelest kalasuitsutamisega ka enne kokku puutunud. “Ju nad käivad igal pool ringi. Ei nuusutanud ta kalasuitsu mitte esimest korda,” oli Tiina Mai kindel.

Saatesari on eetris igal laupäeval. Esimene saade rääkis Harjumaast, mis on kalanduse mõistes Soome lahe läänepiirkond. Nüüd tullakse allapoole – Läänemaale, Hiiumaale, Saaremaale. Seejärel tulevad Pärnumaa, Võrtsjärv, Peipsi ja Soome lahe idapiirkond.

Saated pajatavad kalurite igapäevaelust ja rannapiirkondade arengust, mis on viimastel aastatel toimunud nii oma jõududega kui ka Euroopa kalandusfondi toel.

Juttu tuleb kalavarudest meie vetes, kala püüdmisest ja töötlemisest. Tehakse süüagi, et näidata – kalatoit ei pea sugugi alati olema supermarketist ostetud lõhefilee, mis fooliumisse mässitult ahjus küpseb.

Pealegi saab kinnitust, et kalapuhastamine on arvatust palju lihtsam töö. Veel selgub uues sarjas, et rannakalur peab tänapäeval toimetulekuks rabama mitmel rindel.

Saatesarja režissöör on Kertu Köösel, toimetaja Kerli Dello, produtsent Tiina-Mari Koljak.

Print Friendly, PDF & Email