Vald hoolitses haige taluniku lammaste eest

KODUS ON HEA: Teisipäeval üle pika aja taas kodusesse voodisse pikali heitnud Tõnu Anger pakatas rahulolust ja tunnistas, et uni oli üle pika aja väga hea. Foto: Irina Mägi

KODUS ON HEA: Teisipäeval üle pika aja taas kodusesse voodisse pikali heitnud Tõnu Anger pakatas rahulolust ja tunnistas, et uni oli üle pika aja väga hea. Foto: Irina Mägi

Lümanda vald hoolitses poolteist kuud enam kui 200-pealise lambakarja eest, kuna lammaste omanik, tuntud maalambaentusiast Tõnu Anger oli raske terviserikke tõttu haiglaravil.  

“Karjamaal loomadel süüa jätkus, aga pidime ülepäeviti tooma vett, tagama veterinaarteenuse ning hoolitsema ka Angeri kasside ja koerte eest,” rääkis Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson, kelle sõnul toimetas vald Koki külas asuva majapidamise loomadega kuni läinud nädala lõpuni.

Sellest nädalast on lammaste eest hoolitsemise hool ja vaev loomapidaja sugulaste kanda, kellega vald on väga tihedas kontaktis.

Jaanika Tiitson möönis, et Tõnu Angeri karja eest hoolitsemine on Lümanda vallale kaasa toonud kulusid, millest osa on loomade omanik lubanud hüvitada.

Olukord, kus omavalitsus on sunnitud kellegi loomi hooldama, on Jaanika Tiitsoni sõnul Saaremaal üpriski haruldane. Aastaid tagasi juhtus selline lugu Kaarma vallas, kus omavalitsus pidi mõnda aega hoolitsema loomaarmastaja Olena Voolust maha jäänud loomaaia eest.

Poolteist aastat tagasi tulekahjus kodu kaotanud loomapidajale ja ajakirjanikule Tõnu Angerile oli saatusel uus väljakutse varuks juuli algul, kui teda tabas insult. Ilmselt juhtus see 6. juuli ööl vastu pühapäeva une pealt. Kuna Anger elab üksi, tuli tema tõsine terviserike ilmsiks alles siis, kui ta läks Möldri külla lambaliha viima ega saanud enam kõnelemisega hakkama.

Kriitilisele olukorrale vaatamata viivitas Tõnu Anger meedikute poole pöördumisega. Päev pärast insulditunnuste avaldumist tegi ta veel ühe reisi Kuressaarde ning Salmele perearsti juurde läks ta oma sõiduautoga alles kolmapäeval. Kui perearst nägi, et mees pole enam võimeline rääkima ega kirjutama, saadeti ta otsejoones haiglasse.

Haiglast sai Tõnu Anger oma sõnul välja 27. augustil, enne koju Kokile naasmist kosus ta nädal aega Lümandas valla antud sotsiaalkorteris. Liikumisega Angeril probleeme pole, kõnehäiretest taastumine võtab aga ilmselt aastapäevad aega.

Teisipäeval üle pika aja taas kodusesse voodisse pikali heitnud Tõnu Anger pakatas rahulolust ja tunnistas, et uni oli üle pika aja väga hea. Haiglat meenutas Anger aga ainult hea sõnaga ning palus tänada ka haigla õdesid ja sanitare.

Tõnu Angeri rõõmu koju naasmisest tumestas asjaolu, et haiglas oldud aja jooksul on tema hoovist kaduma läinud metallredel, kruustangid ja käi. Elupaigast eemal asuva välikäimla juures vedeles aga kaks juba üsna roiskunud olemisega lambakorjust. Angeri arvates on lammaste veristamise taga kellegi kuri käsi.

Küsimusel, mis saab karjast edasi, vastas Tõnu Anger, et võimalusel tuleb enamik karjast loovutada, sest vähemalt praegu ei ole tal jõudu nii suurt karja pidada. Pealegi pole tal talveks varutud heina, ehkki loomade ninaesist annab ka osta.

Kümmekond looma viis hiljuti ära üks sugulane. Osa loomi on redus ja Anger ei osanudki öelda, palju tema karjast praegu järel on.

Jaanika Tiitsoni sõnul peab Tõnu Anger ise otsustama, mis edasi saab. “Vald arvab, et kui ta lammastest lahti saab ja jätab endale ainult koerad ja kassid, siis saab ta ka hakkama,” lausus vallavanem.

Tema sõnul ei pruugi lammastest lahtisaamine aga väga lihtsalt minna. “Nende lammastega on see probleem, et Tõnul ei ole kirjakohad PRIA-ga korras,” selgitas vallavanem.

“Enamik lambaid on kõrvamärkideta, mistõttu oleks loomade lihaks realiseerimine väga suur probleem. Tapamajad võtavad vastu ainult märkidega lambaid.” Ka on vallavanema sõnul Tõnu Angeri karjas suur veresuguluse protsent.

Print Friendly, PDF & Email