Läänemere kaldal süttivad taas lõkked (1)

Homme õhtul süüdatakse taas lõkked, et tähistada muinastulede ööd. Sel aastal pööratakse tähelepanu keskkonna hoidmisele.

“Keskkonnainvesteeringute keskus toetab meie tegevust ja me levitame sõnumit, et inimesed hoiaksid mere ääres loodust,” rääkis traditsioonihoidja Mairold Vaik. Vaik märkis, et see on üldse esimene toetus: “Varem oleme oma entusiasmist teinud.”

Mairold Vaik paneb kõikidele lõkete süütajatele südamele, et põletataks vaid puitu, ei jäetaks prahti randa maha ja pärast üritust võetaks endaga kaasa kõik loodusesse mittekuuluv. Erilist tähelepanu palutakse pöörata küünalde ja tõrvikute kasutamisele, et tuletegemisega seotud prügi ei jääks randa. Taevalaternaid, õhupalle ja ilutulestikku ei tohiks kasutada.

Muinastulede öö kodulehel olevale kaardile on Saare maakonnas märgitud üle neljakümne lõkkepaiga. Vaigu sõnul märgitakse kaardile umbes poolsada lõket, kuid tegelikult on neid ilmselt kolm korda rohkem.

“Registreerimine kohustuslik ei ole. See on lihtsalt emotsionaalne ühistegevus, et lisaks rannas toimuvale oleks võimalik ka veebis näidata suuremat pilti sellest, kui palju neid lõkkeid on.”

Mairold Vaik teadis rääkida, et Rüütli hotelli juures Kuressaares pannakse põlema kümme suurt pakku, aga seda ei ole veel kaardile märgitud. “See võib päris hea vaatepilt olla,” arvas ta. Lisaks nimetas Vaik veel mitmeid kohti, kus alati lõke süüdatud on. Teiste seas leidsid märkimist Raiekivi säär, Panga pank, Sõrve säär ja Koguva. Sõrve külastuskeskuses esineb muinastulede ööl Eda-Ines Etti.

Kärlalt pärit Mairold Vaik veedab muinastulede öö sel aastal ise Harku vallas, kuid eelmisel aastal oli ta Panga pangal. “Väga meeldiv üritus oli, sealt sai näha ka Hiiumaa lõkkeid,” meenutas ta. Vaik selgitas, et traditsioon on juba üle kahekümne aasta vana, aga tema sai sellest teada alles 2008. aastal, kuid toona ei olnud traditsioon veel ka nii palju levinud.

Mere äärde on Vaik kutsunud inimesi alates aastast 2009. “Kuressaare merepäevade aegu oli merepoliitika konverents, siis sai see välja kuulutatud, et saarlased võiks tulla lõkkeid süütama. Nelja nädala pärast tuli juba terve Eesti järele ja nüüd on ka naaberriigid meie veebilehest teada saanud,” rääkis ta. Kokku oli kaardile eilse seisuga märgitud 542 lõkkepaika Eestis, Lätis, Soomes, Rootsis ja Venemaal.

Vaigu sõnul tekitab muinastulede öö temas ülevat ühtsustunnet. Muinastulede kodulehel on mitmes Saaremaa lõkkepaiga infokastis samuti rõhutud just sellele, et inimesed saavad kokku ja veedavad koos mõnusa õhtupooliku, tähistamaks suve lõppu ja meenutamaks mere ühendavat väge.

Print Friendly, PDF & Email