Kakskeelne tänavasilt rikub seadust (7)

VÕÕRKEELSED: Saarte Hääle fotograaf leidis lisaks Kitzbergi tänava majasildile kakskeelse sildi ka Koidu tänaval asuvalt majalt. Fotod: Irina Mägi

VÕÕRKEELSED: Saarte Hääle fotograaf leidis lisaks Kitzbergi tänava majasildile kakskeelse sildi ka Koidu tänaval asuvalt majalt. Fotod: Irina Mägi

Mõni aeg tagasi laekus keeleinspektsiooni info, milles tähelepanelik kodanik teavitas riigiametnikke keeleseaduse ja kohanimeseaduse sätete rikkumisest Kuressaares Kitzbergi tänav 9, kus majal on säilinud vana nõukaajast pärit kakskeelne tänavasilt.

“Teade kakskeelse tänavasildi kohta tuli meile juulis,” ütles keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk. “Mööda Eestit ringi rännanud kodanik saatis meile pilte kakskeelsetest siltidest mitmes paigas ja nende hulgas oli ka Kuressaare.”

Peadirektori sõnul pöördub keeleinspektsioon sellistel juhtudel tavaliselt kohaliku omavalitsuse poole ja teeb ettepaneku viia tänavasildil olev teave kooskõlla keeleseaduse ja kohanimeseaduse nõuetega.

Ilmar Tomusk lisas, et mingeid ähvardusi või hoiatusi nad oma märgukirjadesse tavaliselt ei pane, sest enamasti on omavalitsused tublid ja sildid tehakse kiiresti korda.

Keeleinspektsiooni andmetel saatsid nad Kuressaare linnavalitsusele ametliku pöördumise kakskeelse kohanimesildi asjus viimati 2011. aasta kevadel. “See tähendab, et väga palju selliseid silte Kuressaares tõenäoliselt ei ole,” rääkis Ilmar Tomusk.

Kuressaare linnavalitsuse maanõunik Ruth Kalamees ütles, et selle tänavasildi väljavahetamine on linnavalitsuse pädevuses.

“See ei ole majaomaniku probleem, sest sildi on kunagi ammu sinna majaseinale paigaldanud kohalik omavalitsus,” kinnitas ta. “Me hakkame kohe selle küsimusega tegelema, võtame eramaja seinal oleva sildi maha ja tellime uue, kus peal on eestikeelne kiri.”

Kalamehe sõnul vahetas linnavalitsus mõned aastad tagasi välja hästi palju tänavasilte. “See oli üpriski kulukas ettevõtmine ja väga võimalik, et toona jäi just see silt meie töötajatele kuidagi kahe silma vahele. Näiteks võis see ju mõne puu varju jääda,” lausus ta.

Maanõunik Kalamees lisas, et vanu nõukogude ajast pärit silte võib Kuressaare tänavatel tõenäoliselt rohkemgi olla. “Seega on mul linnaelanikele palve, et kui nad kuskil neid vanu tänavasilte märkavad, siis võiks sellest kohe ka linnavalitsust teavitada.“

Print Friendly, PDF & Email