Kriitikud kavatsevad uue vallanimega leppida (2)

Tulevase ühendvalla eestvedajate otsus minna järeleandmise teed ja võtta Saaremaa valla nime asemel kasutusele Lääne-Saare vald on muutnud kriitikud ühendvalla nime suhtes leplikumaks.

Juunis ühendvalla nimes Saaremaa nime kasutamise pärast valitsusele protestikirja saatnud Saaremaa omavalitsuste liidu juht Raimu Aardam ütles, et kindlasti on Lääne-Saare vallanimena vastuvõetavam kui Saaremaa vald, ehkki ka see on üksjagu ebamäärane ja eksitav.

Geograafiliselt võiks Aardami sõnul Lääne-Saaremaaks pidada siiski eelkõige Lümanda ja Kihelkonna valda, samal ajal kui Kaarma vald asub suuresti Lõuna-Saaremaal. Siiski on uus nimi oluliselt vähem pretensioonikas, piirdudes vaid ühe osaga Saaremaast.

Pihtla vallavanem Jüri Saar, keda on samuti peetud Saaremaa valla nime kritiseerijaks, ei soovinud nime “Lääne-Saare vald” kohta arvamust avaldada.

“Olen kuulnud, et ühes erakonnas olen ma – mis sellesse teemasse puutub – kõige vastikum inimene ja kuigi valla nimi ei ole poliitiline küsimus, peetakse seda poliitiliseks, kui mina selle kohta midagi arvan,” rääkis Saar. Pihtla vallavanem lisas, et tema hinnangul on valla nime küsimus lingvistiline, mistõttu tegelegu sellega poliitikute asemel keelemehed.

Ka Raimu Aardam ei ole rahul sellega, kuidas Saaremaa valla nimega rahulolematuid tabasid poliitilised süüdistused. “Määriti see asi pähe sotsidele ja sõimati nende ministreid, kes pole asjaga tegelikult absoluutselt seotud,” viitas Aardam. “See oli enne omavalitsuste liidu koosolekut tõstatatud küsimus ja selle teravus ei olnud mitte sotside kraes, vaid ühe teise erakonna esindajate kraes,” lisas Aardam, kelle sõnul oli kogu “poliitiline kamm” Saaremaa nime ümber täiesti tekitatud ja liialdatud.

SDE peasekretär Indrek Saar kinnitas samuti Saarte Häälele, et Lääne-Saare nimi on neile vastuvõetav. ”Sotsiaaldemokraadid toetavad Kaarma, Kärla ja Lümanda valla ühinemist Lääne-Saare vallaks, seda nimevarianti eelistas ka kohanimenõukogu. Tunnustame, et ühinevad vallad said aru tehtud veast ja lähevad liitumisprotsessiga edasi,” ütles Saar.

Ain Lember, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email