Hambaarstile pääs on suvel keeruline (2)

HÄDAVAJALIK ABI: Kuressaare hambapolikliinikus töötav dr Virge Meri leiab, et hädalistele peaks hambaarstiabi olema kättesaadav ka suvekuude nädalavahetustel. Foto: Irina Mägi

HÄDAVAJALIK ABI: Kuressaare hambapolikliinikus töötav dr Virge Meri leiab, et hädalistele peaks hambaarstiabi olema kättesaadav ka suvekuude nädalavahetustel. Foto: Irina Mägi

Saaremaal pakub nädalavahetusel hambavalus vaevlejatele ainsana leevendust Kuressaare hambapolikliinik, suvekuudel ei saa hädalised aga laupäeval-pühapäeval abi kuskilt.

“Kui juulis Saaremaal puhkasime, hakkas mu viieaastasel pojal reede õhtul lõug paiste minema ja hommikuks oli sinna tekkimas mädanik,” rääkis suvesaarlasest telesaatejuht Kristjan Jõekalda. “Otsisime kiiruga siinsete hambaravilate kontaktid välja, aga laupäeval olid kõik kinni.”

Seejärel kiirustas Jõekalda Kuressaare kesklinna apteeki, kust soovitati minna haigla erakorralise meditsiini osakonda. “Registratuuris öeldi, et neil hambaarsti ei ole ja suuremal inimesel tõmbaks ehk veel keegi hamba välja, aga kui tegu on lapsega, siis nemad aidata ei oska,” meenutas Jõekalda.

Jõekalda sõnul mainiti veel, et tema oma pojaga on sel päeval juba kolmas hädaline, kes pöördub haiglasse hambaprobleemiga. “Siis jäin küll mõtlema, et kui laupäeval kella kaheteistkümneks oleme meie juba kolmandad, siis järelikult on nõudlus sellise hädaabi järele olemas ja tore, kui see olemas oleks.”

Sai abi Tallinnast

Esmaspäevani Jõekaldad veremürgituse kartuses ootama jääda ei riskinud ja kiirustasid tagasi Tallinna, kust abi said.

“Asi poleks hull, kui see oleks juhtunud Haapsalus või Pärnus, kust Tallinna on sada kilomeetrit,” lausus Jõekalda. “Saaremaa on aga teisel pool merd ja mandrile arsti juurde sõit on tükk tegemist. Turistid turistideks, aga ka oma inimestel tuleb vahel ette, et on kiiresti hambaarsti abi vaja.”

Jõekalda ütles, et mõistab arste, kes nädalavahetusel puhata soovivad, ent tema arvates võiks näiteks Kuressaare linnavalitsus sõlmida hambaarstidega kokkuleppeid väljakutsete osas, need hambaarstide vahel ära jaotada vms. “Selge see, et kui arst välja kutsuda, tuleb väljakutse eest ka maksta, aga kahju, et sellist variantigi polnud,” tõdes Jõekalda.

“Saan inimeste murest aru ja neil on selles osas täiesti õigus,” ütles linna suurima hambaravila, Kuressaare hambapolikliiniku juhataja Reena Reinväli. “Kuna suvi on aga puhkuste aeg, pole ka meil nii palju raviarste, et kõik laupäevad ära katta.”

Töö korraldamist nii, et kõik Kuressaare hambaarstid töötaksid suvel laupäeviti graafiku alusel või võtaksid patsiente vastu väljakutsete peale, peab ta keeruliseks, kui mitte võimatuks.

“Kes neid graafikuid koostaks?” küsis Reinväli. “Eraarste ei kohusta keegi nädalavahetustel töötama. Meiegi kliinik töötab laupäeviti 2010. aastast.”

Reinväli hinnangul on hambaravi kättesaadavus eriti suvekuude puhkepäevadel üle-eestiline probleem. Mandri-Eestis on hambaravialase esmaabi kättesaadavus siiski parem tänu suurematele keskustele.

Vaja suuremat planeerimist

Kuressaares tegutsev Sardent Hambaravi võtab patsiente vastu esmaspäevast reedeni. “Kuna töötan nädala sees, siis nädalavahetused jäävad puhkamiseks,” lausus hambaarst Liina Kaar. Ka tema hinnangul on nädalavahetustel hambaarstile pääsemine Saaremaal probleem.

“Tallinnas, Tartus ja Pärnus on küll esmaabi olemas, aga meil mitte,” tõdes ta. “Tean, et Haapsalus oli hambaarstidel kunagi omavaheline kokkulepe nädalavahetustel töötamise osas, aga selline asi vajab suuremat planeerimist – üksinda rabeleda ei saa, teised peavad ka sellega kaasa tulema.”

Saarte Hääl küsis Kuressaare abilinnapealt Madis Kallaselt, kas ja kuidas saaks Kuressaare linnavalitsus aidata korraldada seda, et hädalised saaksid hambaarstilt abi ka suvistel nädalavahetustel ja pühade ajal. Kallas lubas, et seda teemat arutatakse lähiajal.

Uurisime ka sotsiaalministeeriumist, kuidas tagada seda, et kogu maakonna peale töötaks laupäeviti-pühapäeviti ja pühade ajal kas või üks hambaarst.

“Hambaravi osutavad Eestis erateenuseosutajad ja riik hambaravi korraldusse ei sekku,” vastas ministeeriumi pressiesindaja Kristel Abel. “Igal teenuseosutajal on õigus kehtestada oma lahtiolekuajad. Kui inimest tabab äge valu, siis vältimatut valuravi saab haigla erakorralise meditsiini osakonnast.”

Print Friendly, PDF & Email