Sõrve rannas avastati reostus (3)

KAS VOLARE PEALT? Lisaks päritolu selgitamisele on kavas hinnata ka reostuse ulatust ning seejärel selgub selle koristamisvajadus ja muu edasine tegutsemine, ütles keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer. Foto: Raul Vinni

KAS VOLARE PEALT? Lisaks päritolu selgitamisele on kavas hinnata ka reostuse ulatust ning seejärel selgub selle koristamisvajadus ja muu edasine tegutsemine, ütles keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer. Foto: Raul Vinni

Viimase nädala tuuliste ilmadega on meri Sõrve poolsaare randa uhtunud masuuti meenutava aine tükke.

Esmalt puutusid musta ja õlise ollusega kokku lohesurfarid, kes eelmisel neljapäeval Üüdibe rannas oma tavapärases kohas, rannast paarisaja meetri kaugusel surfasid. Veest välja tulles avastati masuudi järele haisevat ainet nii lohedelt, laudadelt kui ka muult varustuselt. Rannas reostusele viitavaid märke esialgu veel ei olnud.

Juhtunust teavitati keskkonnainspektsiooni, kes randa üle vaatamas käis, ning inspektorid leidsid nüüd juba ka rannast tahkunud ja vedelama ollusega kaetud reostusjääke.

Selgus, et reostust oli rannas juba üsna palju. Reede õhtul võis paarikümnemeetrise rannariba pealt leida 5–6 määrivat tükki. Sama seis oli ka eile keskpäeval, kui tuul oli vaibunud, kuid rannas oleva adru sees oli nii tahkeid tükke kui ka lihtsalt vedelat masuuditaolist ainet.

Neil päevadel oli tuul täpselt sealtpoolt, kus asub Volare vrakk, mille puhul kahtlustatakse, et vrakis võib olla masuuti.

Keskkonnaministeeriumi mereosakonna juhataja Arvo Veskimets kinnitas Saarte Häälele, et keskkonnainspektorid leidsid rannast tõepoolest üksikuid vana reostuse tükke. Värsket reostust meres ei tuvastatud. Praegu selgitatakse välja reostuse päritolu.

Keskkonnaministeeriumist öeldi, et eile sai lõpuks alustada ka Volare vraki uurimistöödega, mille tarbeks on keskkonnauuringute keskusele eraldatud pea 40 000 eurot. Seni on uurimistöid edasi lükanud tormised ilmad ja teised varem planeeritud tööd.

“Täna käisid uurijad vraki juures kohal, kuid vraki ümbruses jälgi naftareostusest ei märgatud,” ütles keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp Saarte Häälele.

Kas reostus pärineb Volarelt, on võimalik kindlaks teha, võttes võrreldavaid proove nii rannast kui ka laevast. Seda juhul, kui laevast midagi leitakse.

Print Friendly, PDF & Email