Rootsi demineerijad korjavad Saaremaal kogemusi (1)

25.–29. augustini on Saaremaal Rootsi Kuningriigi tsiviilhädaolukordade agentuuri kaks demineerimisgruppi. Rootsist tulnud demineerijate eesmärk on saada kogemusi, lausus Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais.

“Rootslaste jaoks on see periood osa humanitaarmissioonide koolitusest, mille eesmärk on saada praktilisi kogemusi lõhkematerjali identifitseerimise ja hävitamise alal.”

Lääne–Eesti pommigrupi juht Janek Sõnum märkis, et sellega seoses on praegu parim aeg leitud lõhkekehadest teatamiseks: “Saaremaal on sellel nädalal kohal suuremad jõud, et demineerimistöödega tegeleda.”

Pressiesindaja Kristi Kais lisas, et Saaremaal alaliselt ühtegi demineerijat ei viibi. “Praegu saadakse aga kohe jaole, muidu tuleb ju oodata, kuni mandrilt kohale tullakse,” sõnas ta.

Kais ütles Saarte Häälele, et demineerijatel on mõningad objektid Saaremaal juba teada, kuid lisas, et kindlasti oodatakse täiendavaid teateid potentsiaalsetest lõhkekehadest. Leitud lõhkekehast saab teatada hädaabinumbril 112.

Kristi Kais lisas, et Rootsi tsiviilhädaolukordade agentuuriga on päästeameti demineerimiskeskus koostööd teinud viimased kuus aastat. “Lisaks praktilistele nädalatele Eestis on meie demineerijad koos Rootsi meeskondadega käinud välismissioonidel Kongos, Malis ja Kesk-Aafrika Vabariigis.”

Print Friendly, PDF & Email