Ilm sundis Vaba Rahva Laulu varju otsima (4)

PAI PÄIKENE, ÄRA VEEL MAGAMA MINE! Laulis 9-aastane Kuressaare laululaps Lisette Lemba koos isa Neeme Lembaga laulu „Lapse palve päikesele“. Foto: Irina Mägi

KOJUTULEK: Laulis 9-aastane Kuressaare laululaps Lisette Lemba koos isa Neeme Lembaga. Foto: Irina Mägi

20. augustil kolmandat korda toimunud Vaba Rahva Laul otsustati viimasel hetkel ilmaolude tõttu Kuressaare kultuurikeskusse üle viia.

“Tagantjärele mõeldes oli see ainuõige otsus, aga inimestest, kes kontserdist ilma jäid, on loomulikult kahju,“ ütles peakorraldaja Ülo Kannisto Saarte Häälele.

Esialgsete plaanide kohaselt Kuressaare lossihoovis toimuma pidanud kontsert sai tugeva saju tõttu teoks hoopis kultuurikeskuses. Lossihoovi oli Vaba Rahva Laulu jaoks püstitatud ka lava, mis paraku kasutamata jäi.

Ülo Kannisto ütles, et eelkõige otsustati nelja seina vahele kolida helitehnika pärast, mis vett ei kannata. “Vihm tuiskas poolhorisontaalselt lavaseinani välja ja kõik, mis lavale oleks pandud, oleks kohe märjaks saanud. Otsuse kontsert teise kohta viia tegime viimasel hetkel,” lisas Kannisto.

Teateid kontserdi toimumiskoha muutumise kohta hakati Kannisto sõnul üles panema kella ühe ja kahe vahel. “Lossihoovis olevatele reklaamidele kleepisime peale sildi, et kontsert toimub hoopis kultuurikeskuse saalis. Silla otstesse jäid teated paraku panemata,” nentis Kannisto, märkides, et tütar pani vastava info ka tema Facebooki kontole. “Püüdsime infot jagada nii palju, kui suutsime.”

Spordikeskus oli broneeritud

Ruumi poolest oleks ehk sobivam koht olnud Kuressaare spordikeskus, kuid sinna üle kolida ei olnud paraku võimalik. “Käisin igaks juhuks mõni päev varem seal uurimas, sest ilmateade midagi head ju ei lubanud.

Spordikeskuses käisid aga tohutud ettevalmistused ühe teise ürituse jaoks ja Vaba Rahva Laulu sinna viimine ei tulnud kõne allagi,” rääkis Kannisto. Spordikeskusest öeldi Saarte Häälele, et valmistuti Taiwani tsirkusetrupi vastuvõtmiseks.

Kontserdi toimumine Kuressaare kultuurikeskuses polnud siiski päris spontaanne otsus. Ülo Kannisto sõnul oli ta teisipäeval vestelnud Kuressaare Kultuurivara juhataja asendaja Maris Rebeliga, kes oligi selle võimaluse talle välja pakkunud.

“Ürituste korraldajana ei ole mul raske aimata, mida tunneb inimene sellise ilmaga kontserti korraldades,” märkis Maris Rebel. Ümberkolimine kultuurikeskusse algas tema sõnul kella kaheteistkümne ajal.

Kõik saali ei mahtunud

Kuulajate täpset arvu Ülo Kannisto öelda ei osanud, kuid arvas, et selles saalis ei ole enne nii palju inimesi koos olnud. Ta lisas, et kõrvalruumis sai kontserti jälgida telekast, paraku ei suudetud sinna heli organiseerida.

Kontsert ise algas Kannisto sõnul vaid veerand tundi väljakuulutatust hiljem ja kestis umbes kolm tundi, sest osa lauljaid esitas rohkem lugusid. Esinesid Tõnis Mägi, Koit Toome, Heidy Tamme, Uku Suviste, Maria Väli, Lisette Lemba ja Oliver Leppik. Kuna muusikud olid kohale kutsutud ja tulemas, ei tulnud kontserdi ärajätmine Kannisto sõnul kõne allagi.

Ülo Kannisto märkis, et arutelu selle üle, kas Vaba Rahva Laulu traditsioon peaks jätkuma, juba käib: “Keegi ei ole öelnud, et see peaks ära lõppema, aga eks selle aasta õppetunniga tuleb edaspidi arvestada.”

Kannisto kiitis Maris Rebelit, kes oli võimeline väga kiiresti tegutsema, hoolimata sellest, et ta ise parasjagu külalisi võõrustas: “Kümne minuti pärast olid uksed juba lahti.” Samuti jätkus korraldajal kiidusõnu helitehnikutele, kes kultuurikeskuses kõik vajaliku õigeks ajaks paika said.

Print Friendly, PDF & Email