Eemu veskimehe tuulepargis on isegi mutipeletajaid

VESKILE-VESKILE: Veskimees Jüri Lingul on külalistele näidata miniatuursetest tuulikutest Muhumaa tuulepark. Foto: Aare Laine

VESKILE-VESKILE: Veskimees Jüri Lingul on külalistele näidata miniatuursetest tuulikutest Muhumaa tuulepark. Foto: Aare Laine

Eemu veski ehitaja ja mölder Jüri Ling rajas 34 aastat tagasi valmis saanud pukktuuliku juurde väiketuulikutest tuulepargi. Tuulikute arvu poolest jääb Muhu puutöömeistri tuulepark Virtsus kõrguvate kolmetiivaliste veskite kogumile küll alla, ent see polegi tähtis.

Kuressaare–Kuivastu maantee ääres püüavad tee Väikese väina poolses otsas pilku miniatuursed tuulikud ja virelid. Tuulikumeister Jüri Ling ütleb, et need ei ole üksnes iluasjad, vaid neil on ka oma praktiline väärtus.

“Tuulega hakkavad posti otsa kinnitatud tuuliku tiivad ringi käima. Tekib vibratsioon, mis kinnitusteiba kaudu maa sisse kandub. Muttidele ja mügridele see ei meeldi ja panevadki ajama,” teab Jüri rääkida.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email