Kärla vald paneb Euroopa keskpunkti infotahvli (3)

Juba lähiajal kavatseb Kärla vallavalitsus paigaldada infotahvli Mõnnuste külla, kus ühe versiooni kohaselt asub Euroopa geograafiline keskpunkt.

Üleeile ei osanud Kärla vallavanem Tiina Luks veel öelda, millal täpselt see Euroopa keskpunkti tähistav infotahvel paika saab. “Praegu teeme ettevalmistusi, nii et ma arvan, et umbes septembri keskpaigaks oleme nende töödega lõpule jõudnud,” lausus ta.

Luks lisas, et infotahvli kujundus on inspireeritud Kärla rahvariiete mustrist ehk Kärla triibust. “Tahvli peale joonistatakse veel Euroopa kaart, kus on tähistatud meie maailmajao need äärmuspunktid, mille järgi asub Euroopa keskpunkt just Kärla vallas Mõnnuste külas.”

Peale Eesti pretendeerib Euroopa keskpunkti omamise aule veel mitu riiki: Ukraina, Valgevene, Ungari, Slovakkia, Leedu ja Saksamaa. Kõik sõltub sellest, kuidas arvestada Euroopa äärmuspunkte.

Kui Mandri-Euroopale lisaks võtta arvesse ka Euroopa koosseisu kuuluvad kaugemal asuvad saared, siis asuvatki meie maailmajao geograafiline keskpunkt just Kärla vallas. Selle arvestuse järgi asub Euroopa põhjapoolseim punkt Venemaale kuuluval Franz Josephi maal, lõunapoolseim punkt Kreekale kuuluval Gávdosi saarel, läänepoolseim punkt Portugalile kuuluvatel Assooridel ja idapoolseim punkt Venemaa Novaja Zemlja saarestikus.

Print Friendly, PDF & Email