Promill ja rool (3)

Soomes ei karistata juhti, kes on roolis kuni 0,5-promillises joobes. See tähendab, et ta võib rahulikult lõunasöögi kõrvale klaasi veini või pudeli õlut võtta. Eestis on karistatav rooli taga olemine ükskõik millises joobes. Viimastel aegadel on alanud juba vaikselt arutelu, kas Eestigi võiks siin oma seadusi leebemaks muuta.

Liiklusõnnetuste kurb statistika ütleb, et vara veel – liiklusõnnetusi, kus juht on olnud roolis purjuspäi ja just seetõttu on inimesi õnnetuses kannatada saanud, on Eestis veel liiga palju.

Soomes töötavate eestlaste suust on kuuldud ka üleõla visatud lauset: kui pool promilli on lubatud, siis peab see pool promilli ju ka sees olema. See ongi üks neid kultuurilist suhtumist väljendavaid lauseid, mis kindlasti ütleb: veel ei saa seadusandlust leebemaks teha.

Kui joobes rooli minek ei ole karistatav, siis täna arvaks osa juhtidest, et seda võibki teha. Unustatakse, et liikluses hakkama saamist mõjutavad eelmise õhtu joomingust jäänud pool promilli ja just söögi kõrvale joodud klaas veini täiesti erinevalt. Arusaamine sellest vahest on kultuuriküsimus.

Print Friendly, PDF & Email