Isa Andreas läheb teenima Setomaa õigeusklikke (8)

Viimased kümme aastat Kuressaare EAÕK Püha Nikolai kiriku ülempreestrina teeninud isa Andreas asub juba neljapäevast ametisse Setumaal Värskas.

“Metropoliit vajas Värskasse kogemustega preestrit ja et Saaremaal on elu üsna stabiilne, saab noorem preester siin ilusti hakkama,” ütles isa Andreas, kodanikunimega Kaupo Põld. Kuressaares on ta töötanud kümme aastat ja tuli siia pärast kaheksa-aastast teenistust Värskast, kuhu nüüd naaseb.

Sündinud on Kaupo Põld aga Saaremaal, lõpetas 1985. aastal Kingissepa II ja pühitseti preestriks 1991. aasta aprillis pärast õpinguid õigeusu seminaris. Peres on neli last, kellest nooremad lõpetasid just sel kevadel gümnaasiumi. Isa Andrease üleviimise Värskasse otsustas laupäeval, 16. augustil EAÕK püha sinod ehk piiskoppide kogu.

Saaremaa õigeusklikke hakkab 1. novembrist teenima isa Roman. Isa Roman ehk Roland Tõnisson on isa Andrease sõnul Tallinnast pärit mees, kes praegu töötab Soomes. Tõnisson on usuteadust õppinud Ameerika Ühendriikides ja on teeninud ka Eesti kaitseväe kaplanina.

Koguduste liikmete arv on nii Saaremaal kui ka Setumaal umbes 2000.

Print Friendly, PDF & Email