Üle Eesti raja tulek ei ole kerge jalutuskäik

AUVÄRAVAD: Kõikjal Saaremaal võeti Konstantin Pätsi vastu suure auavaldusega. Kus see foto on tehtud, ei ole täpselt teada. Kuna sellel on jäädvustatud hetk, kui riigipea koos kaaskonnaga kõnnib läbi õpilaste spaleeri, siis võib see olla tehtud 20. augusti ennelõunal Tumala koolimaja hoovis. Foto: Saaremaa Muuseum

AUVÄRAVAD: Kõikjal Saaremaal võeti Konstantin Pätsi vastu suure auavaldusega. Kus see foto on tehtud, ei ole täpselt teada. Kuna sellel on jäädvustatud hetk, kui riigipea koos kaaskonnaga kõnnib läbi õpilaste spaleeri, siis võib see olla tehtud 20. augusti ennelõunal Tumala koolimaja hoovis. Foto: Saaremaa Muuseum

Neid president Konstantin Pätsi 75 aastat tagasi Saaremaal korduvalt lausutud sõnu tsiteerisid toona mitmed meie ajalehed – nii kohalikud kui ka üleriigilised – suisa esiküljel. Riigipea visiit meie maakonda sai teoks 1939. aasta 20. ja 21. augustil – see oli vaid mõned päevad enne seda, kui kaks suurriiki Natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liit allkirjastasid Moskvas kurikuulsa Molotovi-Ribbentropi pakti.

Kes ajalugu õppinud, peaks teadma, et täpselt kolmveerand sajandit tagasi oli aeg tõepoolest ärev ja murettekitav. Kogu toonane õhkkond kajastub hästi ajalehtede (isegi provintsilehtede) uudislugude pealkirjades. Mõned näited neist: “Sõjaoht suureneb iga päevaga!”, “Danzigis kasvab sõjaline aktiivsus”, “Pinevus kogu Euroopas on haripunktil”, “Itaalia lehed manitsevad Poolat, et ta ei paneks vastu Saksamaa nõudmistele”, “Inglismaa deklareerib oma sõjavalmidusest”, “Tagavaradeks ostetakse maal soola ja rauda, linnades suhkrut ja soola” jne, jne.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email