Rootsi kunagiste pop-tähtede kaval maksutrikk

Keskmine ja vanem põlvkond peaks vist mäletama Rootsi oma aja menubändi ABBA ja nende üpriski omapäraseid esinemiskostüüme. Nüüd on ilmsiks tulnud, et artistide ekstravagantsuse taga oli tegelikult maksupettus, õigemini väike maksukavalus.

Sädelevad kostüümid, latekskombinesoonid ja pealetükkivalt erksad värvid – just niisugustena meenuvad ansambli ABBA veidrad esinemisrõivad. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei olnud aga säärane eriskummaline kostüümivalik üldsegi tingitud soovist publiku ees silma paista. Ka ei olnud see teadlikult väljatöötatud turundusstrateegia.

Kogu tõde on palju lihtlabasem, kirjutab Prantsusmaa üks juhtivaid päevalehti Le Figaro. Seda on nüüd tunnistanud ABBA solist ja kitarrist Björn Ulvaeus. “Keegi ei kandnud laval pöörasemaid kostüüme kui meie,” tsiteerib Le Figaro Ulvaeuse sõnu tänavu kevadel ilmunud ingliskeelsest raamatust “ABBA: The Official Photo Book”.

“Tol ajal tasusid sädelevad kaunistused rõivastel end hästi ära,” selgitas Björn Ulvaeus. Nimelt võimaldavad Rootsi seadused maksustatavast tulust maha arvata need kulud, mis on tehtud töörõivaste muretsemiseks. Kuid seda vaid tingimusel, et neid rõivaid ei saa kasutada igapäevaelus. Sädelevaid ja silmatorkavalt erksat värvi rõivaid te aga iga päev ei kanna…

Säärane kaval võte maksuametit petta olevat ka tänapäeval võimalik, kirjutab Le Figaro. Paraku jälgivad tänapäeva Rootsi maksuametnikud väga hoolikalt selle kasutamist.

Hiljuti jäi maksuametile vahele kirjanik Camilla Läckberg. Nimelt soovis ta maksustatavast tulust maha arvata need kulutused (umbes 8000 eurot), mis ta oli teinud Zara rõivaste soetamiseks. Karmid ja valvsad Rootsi maksuametnikud vastasid talle aga keeldumisega, kirjutab Le Figaro.

Print Friendly, PDF & Email