Aiasaaduste valik turul laieneb iga päevaga

PIPAR VALJALA AIANDIST: Liina Lember (paremal) ise kaubast rääkida ei hakanud, vaid kutsus kiiresti ema kohale. Cayenne’i pipar on kasvatatud oma aiandis Valjala vallas, kinnitas Piret Lember. Foto: Irina Mägi

PIPAR VALJALA AIANDIST: Liina Lember (paremal) ise kaubast rääkida ei hakanud, vaid kutsus kiiresti ema kohale. Cayenne’i pipar on kasvatatud oma aiandis Valjala vallas, kinnitas Piret Lember. Foto: Irina Mägi

Võrreldes augusti esimese nädalaga, oli teise täisnädala reedel keskpäeva paiku Kuressaare turul kartulit ning muid aia- ja metsasaadusigi laiemas valikus.

Kalev Trei Pihtla vallast Kullamaa talust müüs kartulit “Solist” ja “Birgit” hinnaga 1 euro kilo. Põud on kartulisaaki vähendanud, aga just neljapäeval käinud ta “Laura” pesi vaatamas ning vähemalt tema põllul paistab selle sordi olukord olema üllatavalt hea, eriti võrreldes “Birgitiga”. Kartulisaak tuleb sel aastal siiski tükkmaad väiksem, aga varase kartuli hinda ei ole saagi vähesus praegu suurt mõjutanud. Kõrgem on kartuli hind nii kaua, kui käsitsi tuleb võtta.

Kalev Trei sõnul on müük tagasihoidlik. Tema hinnangul on kartuli päevane müügimaht kogu Kuressaare turu kohta ehk 100 kilo. Trei tütar kasvatab tomateid ja nii müüs Kalev Trei ka neid hinnaga 2 ja pool eurot kilo. Väikese kurgi hind oli poole väiksem – 1.25 eurot kilo. Sibulakilo oli samal letil 1,5 eurot ja küüslauk 7 eurot kilo. Värsket hapukurki müüs Kalev Trei hinnaga 4 eurot kilo.

Kullamaa talu mee hind oli 7 eurot kilo, nii nagu eile turul üldiselt. Enamik müüjaid kurtis ostjate vähesuse üle ja tõsi, suurtes kauplustes on mesi pea poole odavam.

Piret Lember koos tütar Liinaga müüsid mustikaid, küsides liitri eest 8 eurot. Piret müüs ka Cayenne’i pipra kaunu, mis kasvanud Valjalas Kuiste külas kasvuhoones. Piprakaunade kilohind oli 30 eurot. Samuti oli letil värsket ja hapukurki.

Vihm on kukeseenedki turule tagasi toonud. Maria Vera müüs kukeseeni hinnaga 7 ja 8 eurot liiter. Hind sõltus seente suurusest. Korjatud olid kukeseened Lümanda valla metsadest.

Kalaletis leidus angerjat, külmutatud räime, lesta ja uue kaubaartiklina haugi hinnaga 4 eurot kilo. Linaskit ja ahvenatki pidi liikuma, kuid keskpäevaks olid need kalad viimseni ära ostetud. Müüja Tamara Lembri sõnul ostetakse kõige paremini värsket lesta. Lesta kilohind püsib 2 euro juures.

Print Friendly, PDF & Email