Saaremaal on ühekorraga müügis mitu külalistemaja (6)

KENA KOHT SÕPRUSKONNALE: Viie korteriga Villa Vallin oleks Kaiti Enno sõnutsi sobiv ka sõpraderingile, kellele meeldiks üheskoos puhata. Mitme pere peale majade ostmine on moodi tulemas ka Eestis. Foto: Irina Mägi

KENA KOHT SÕPRUSKONNALE: Viie korteriga Villa Vallin oleks Kaiti Enno sõnutsi sobiv ka sõpraderingile, kellele meeldiks üheskoos puhata. Mitme pere peale majade ostmine on moodi tulemas ka Eestis. Foto: Irina Mägi

Kinnisvarakuulutusi lugedes võib viimaste päevade-nädalate jooksul täheldada mitmeid uusi müügiobjekte, mis seni on tegutsenud majutusasutustena. Seejuures on müüki tulnud just rohkem külalistemaju.

Nõnda on just viimasel ajal müüki pandud Kuressaare vanalinnas asuvad Villa Vallin ja Hammarimaja, aga ka näiteks luksuslik Nõmme Villa. Esimese eest küsitakse 179 000 eurot, teise eest 119 000 eurot ja kolmanda hind on 325 000 eurot.

Jätkuvalt on müügis Merineitsi hotell, majutuskoht Komandandi 4 Kuressaares, Järveääre tee 8 asuv majutusasutus Mändjalas ja Kase puhkeküla Karujärve lähedal, ent neid leiab veelgi.

Väga ühest põhjust, miks näiteks kolm esimesena mainitud objekti on üsna üheaegselt müüki pandud, LVM Kinnisvara maakleri Kaiti Enno arvates välja tuua ei saa. Tema sõnul on see olnud pigem juhus.

Müügipõhjused on tema kinnitusel nagu enamasti ikka ettevõtlusasutuste müügi korral. “Kui oled ise selle äri üles ehitanud ja pidanud sellega aastaid tegelema, siis inimesed mingil ajal väsivad lihtsalt ära,” kõneles Enno. “Sa pead selle asjaga päevast päeva tegelema, külalised tulevad ja lähevad – see kõik nõuab pidevat kohalolekut,” lisas ta.

Maakler lisas, et aastate jooksul inimeste elukorraldus ju muutub – tekivad uued soovid, hobid, mõtted, aga see tinglik kohalolemine pärsib edasiliikumist, arenemist ning tihti ongi müügipõhjus sellest tingitud.

Kaiti Enno sõnutsi säärases majutusäris kahjuks teisiti ei saa, kui et omanik peab ikka n-ö olemas olema ja kohapeal viibima. “Tegevjuhti palgata ei ole selles äris mõistlik, kliendid vajavad personaalsust ja isiklikku suhtlemist,” rääkis maakler külalistemajade puhul tihtilugu esilekerkivast tõsiasjast. Paljugi sõltub ju omaniku suhtumisest ärisse, millise näo ta ettevõttele kliendi jaoks loob.

Kaua külalistemajadena tegutsenud kinnisvaraobjektide müük aega võib võtta, Kaiti Enno prognoosida ei osanud.
Villa Vallini vastu on näiteks juba huvi tuntud.

Ostjad võivad maakleri sõnutsi olla ilmselt inimesed, kes soovivad tegutseva majutus-
asutusega jätkata, sest tegelikult saavad nad ju konkreetset objekti ostes kaudselt kaasa ka selle koha kliendid.

“Tegutseva majutusasutuse ostmine ja tööle saamine on alati lihtsam kui päris uue ettevõttena turule tulla,” selgitas ta.

Kaiti Enno näeb majutusasutuste ostjatena Saaremaal ka näiteks soomlasi, kes ostavad tihti ühe maja mitme pere peale ehk ühiskasutusse. Sellist käitumist on tema andmeil täheldatud eeskätt Soomes, kuid nüüd juba ka üha rohkem Eestis.

“Pärnus näiteks, meie suvepealinnas, on see populaarsust kogumas,” kinnitas Enno. Taoline tegutsemine annab sõpruskonnale hea võimaluse puhkusel viibides koos olla ja ühes hoones koos aega veeta. Ning kui on soov eraldi aega veeta, siis on ka see võimalik, sest pidevat kasutust majal ei ole, kui see on mitmele perele suvekoduks ostetud.”

Kinnisvaramaakleri sõnul on majutusasutuse müük alati emotsionaalselt raske. Kõikide nende majade puhul on omanikud müümist pikalt kaalunud ja ühel hetkel on tulnud lõpuks otsus langetada.

“Isiklik elu ja ettevõtmised võtavad ju oma aja ning jätta sellised kaunid majad lihtsalt seisma, see ei ole mõistlik,” nentis Kaiti Enno. “Seetõttu ongi need majad meil müügis ja otsivad endale uusi ja toredaid omanikke.”

Viimasel ajal Saaremaal müüdud majutusasutustest võib näiteks tuua Linnahotelli Kuressaares ja Kraavi puhkemaja.

Print Friendly, PDF & Email