See kauge Hiina

Hiinast kui võimalikust turust on Eestimaal lainetena räägitud korduvalt, kuid kaubandussuhted selle suurriigiga on ikkagi tagasihoidlikud. Olulisim põhjus on geograafiline kaugus – siinsete toodete transportimine nii kaugele on kallis, tootmismahud aga väikesed. Tõkkeid on siin ka poliitilist laadi – välispoliitilised hinnangud on Eesti ja Hiina valitsusel mitmes asjas erinevad, olgu siin näiteks toodud dalai-laama ja Tiibetiga seonduv.

Venemaa ekspordikeeld tõi Hiina meie toiduainetetööstuse võimaliku turuna jälle kõneaineks, aga näis, kas kaubandussuhted Hiinaga seetõttu hoogu juurde saavad – on ju Venemaa ja Hiina seisukohad välispoliitilistes küsimustes sageli lähedasemad kui Euroopa Liidu riikide ja Hiina arusaamad. Poliitilised seisukohad mõjutavad aga otseselt riikidevahelisi majandussuhteid.

Eile ja täna on Saaremaal Hiina suursaadik Eestis Qu Zhe. Kahe päeva jooksul külastab ta mitut Saaremaa ettevõtet ja Kuressaare gümnaasiumi. Viimasel ongi Hiinaga kõige otsesem seos, sest neli aastat on seal õpetatud hiina keelt.

Üks konkreetseid asju, mis suursaadikuga jutuks tuleb, ongi keeleõpetuse laiendamise võimalused. Kooli direktori sõnul on nad kindlad, et hiina keele õppimine on noorte saarlaste jaoks perspektiivne tegevus. Sest kauge Hiina ei pruugi kaugeks jääda.

Print Friendly, PDF & Email