Vähesed kujundavad paljude maine

Igas valdkonnas leidub aferiste, kelle tõttu teiste sama ala inimeste kuvand kannatada saab. Kuvand ei ole alati aga reaalsus, vaid omaks võetud lihtsustatud pilt, millest loobumine võib keeruline olla.

Positiivset kuvandit on lihtne rikkuda, kuid raske taastada – nagu on paljude teistegi asjadega siin maailmas. Maine taastamine on keeruline seetõttu, et positiivseid asju võetakse enamasti normaalsusena ja neist ei räägita väga tihti. Negatiivsed juhtumid paistavad aga kergemini silma ja pakuvad kõneainet. Sellest ei tasuks ennast siiski petta lasta, sest liigselt üldistades ja negatiivsele keskendudes tehakse liiga neile, keda võiks hoopis tunnustada.

Seega tuleb tõdeda, et vana tarkus “nimi ja amet ei riku meest” kehtib endiselt. Näiteks detektorist ei ole automaatselt rüüstaja, isegi siis mitte, kui mitmed neist ajaloopärandit riisuvad. Igale inimesele tuleks anda võimalus oma maine ise kujundada. Liigselt üldistavad ja teadmatusest antud hinnangud tekitavad rohkem pahandust ja vaenu, kui asi väärt on.

Print Friendly, PDF & Email