Käku sepikoda avab ka tänavu oma saladusi

TAASKASUTATUD PÜSSIROHUSARV: Kaevamiste juhi Ragnar Saage arvates on leiu säilinud ornamendis eristatav kellegi jalg. Ümbertöödeldud luuesemeid on Käkust ennegi leitud. Foto: Sander Ilvest

TAASKASUTATUD PÜSSIROHUSARV: Kaevamiste juhi Ragnar Saage arvates on leiu säilinud ornamendis eristatav kellegi jalg. Ümbertöödeldud luuesemeid on Käkust ennegi leitud. Foto: Sander Ilvest

Esmaspäevast saati on Kaarma valla Käku külas iidse sepikoja asemel tegutsenud arheoloogid. Kaevamisi juhib sel aastal Tartu ülikooli doktorant Ragnar Saage.

Töödega alustati teisipäeval ja kaevatakse korraga kahel rindel. Kaevandi kagunurgas tehakse väikene laiendus. Selleks tuleb eemaldada suur hulk pinnast, et jõuda kahe palgijäänuseni, mis Saage sõnul näivad olevat varasemad kui muu 14.–15. sajandi sepikoja sisustus.

“Tegemist võib olla sepikoja alla jäänud hoonega või siis hoopis mingi teise hoonega. See selgub pärast nurga avamist,” selgitas doktorant.

Teine suund selle aasta kaevamistel on sepikoja keskosa läbiva tranšee kaevamine, et eristada erinevad ehitusjärgud ääsi, põrandasillutise, sepikoja seinapalkide ning drenaažikraavi ja väikse kaevu osas.

“Selgitame välja, kuidas nad üksteise suhtes kihiliselt asetsevad,” ütles Saage. Arheoloogidel on igal aastal olnud plaan kaevand lõpetada, kuid leiukiht on osutunud üllatavalt rikkalikuks. Saage näitas piltlikult, et kui kaevandi põhjakülg on umbes 30 sentimeetrit sügav, siis praeguses kaevamiskohas on see pea meeter. “Kui küla südames on paas õuepinnal näha, siis siin on hoopis savine aluspind,” imestas ta.

Sel aastal kaevatakse järgmise nädala lõpuni. Pühapäeval sõidetakse tagasi Tartusse.

Algus on paljutõotav, sest mõne päevaga on juba leitud kõiki samu leiuliike, mis on päevavalgele tulnud ka varasematel aastatel. Parimateks leidudeks peab sepikoja uurija 16.–17. sajandist pärinevat taaskasutatud püssirohusarve, millest tehti tõenäoliselt noakäepidemeid, ning katkiläinud pronksist kolmjala katket. Lisaks on leitud palju rauatöötlemisjääke ja mitu tabalukku.

Uurimist ootab juba varem välja kaevatud šlakk, mida seni on kogunenud 1,3 tonni ja mille hunnik jõudsalt suureneb.

Print Friendly, PDF & Email