Marju ei ole ega tule (1)

KESINE MARJASUVI: “40 aastat olen oma marjad Pihtla kandist toonud, aga tänavu marju lihtsalt ei ole, otsi ühekaupa,” kirjeldas Asta Ojamaa tänavust metsamarjapõuda. Foto: Sander Ilvest

KESINE MARJASUVI: “40 aastat olen oma marjad Pihtla kandist toonud, aga tänavu marju lihtsalt ei ole, otsi ühekaupa,” kirjeldas Asta Ojamaa tänavust metsamarjapõuda. Foto: Sander Ilvest

Eile veidi enne keskpäeva oli Kuressaare turul müüjaid rohkem kui ostjaid. Marju, kartulit, kurki-tomatit, natuke kukeseeni ja maitsetaimigi oli lettidel, kuid ostjaid ei paistnud ja müüjate sõnul oli kogu hommikupooliku vähe kauplemist olnud.

Siiri Hansen Tahulast Kaarli talust ütles, et nädala alguses, kui olid väga palavad päevad, käis ta turul vähe. Eile olid tal esimest korda kaasas lilled – roosaõielised begooniad hinnaga 50 senti tükk ja suur, rikkalikult tumelillade õitega kaetud petuuniaampel, mille eest müüja küsis 12 eurot. Vabapidamisel kanade munad olid 10 kaupa karbis, karbi hinnaks 2 eurot. Kartulitest olid letil valmis pakitud kotid sortidega “Maret” ja “Arielle”, mõlemal kilo hind 80 senti. Siiri Hanseni sõnul oli varane kartul sel aastal ilus, aga hiline jääb viletsaks – vihma ei ole ja maa on kuiv.

Lia Kesküla müüs ilusat koduaiakartulit, millel sordinimeks “Folva”. Kartul on käsitsi võetud ja seepärast küsiti kilo eest 1 euro. Samas olid müügil maitsetaimed: basiilik, lavendel, rosmariin, petersell, kress. Müüja sõnul värsked maitsetaimed kaubaks hästi ei lähe, aga müügil peavad need tema arvates ikkagi olema. Kurgi kilohind oli 1 euro ja valikkurgil – samal hommikul kasvuhoonest korjatud, sorteeritud ja kõik ühesuurused – 2 eurot kilo.

Asta Ojamaa müüs mustikaid. Marjad olid ilusad ja liitri hind 8 eurot. Asta sõnul mustikaid metsas palju pole ja letil olnud kogust korjas ta eelmisel päeval kella seitsmest hommikul poole viieni õhtul. “Terve päev ja 9 liitrit,” võttis Asta eelmise päeva töö kokku.

Marjavaesuses on tema sõnul süüdi nii kevadine mustikate õitsemisaja külm kui ka suvine kuivus. Kaks liitrit oli hommikupoolel ostetud, aga ikka poole liitri kaupa. Mustikate kõrval olid müügil ka küüslaugud, need on kasvanud Lahtedevahel aiamaal.

Mustikaid oli paaril müüjal veel, kellel liitri hind 7, kellel 8 eurot. Merle, kelle marjade valik oli kõige rikkalikum, kurtis samuti marjasaagi kesisust. Lisaks mustikatele pakkus tema põldmarju hinnaga 5 eurot liiter, ja tikreid. Paar liitrit oli ka kuivaga korjatud kukeseeni, hinnaks 6 eurot liiter.

Tomatikilo hind oli Kuressaare turul eile enamasti 3 eurot, kurgil 1–2. Ühel letil oli ka mett, mille kilo maksis 7 eurot ja pakendeid oli paarisajast grammist kolme-nelja kiloni välja, pooleliitrine purk 700 g meega maksis 5 eurot, kahekilone meeanum 14 eurot. Osta võis ka kärjemett.

Kalaletis oli nii värsket kui ka suitsutatud kala. Räimepüügi uus hooaeg on tulemas sügisel ja nii oli müügil vaid külmutatud räime. Müüja Linda pakkus lisaks räimele värsket lesta hinnaga 2 eurot kilo ja ilusaid suuri Taanis kasvatatud angerjaid kilohinnaga 25 eurot. Parim müügiartikkel on tema sõnul praegu ikkagi lest.

Kõrval, Vika VKN osaühingu kalaletis oli müüjaks Karin, kelle sõnul ostavad suitsukala need, kes kohe midagi näksida tahavad. Suitsulesta ja suitsutatud tuulehaugi kilohind oli 6.90. Värske särje kilo maksis 1 euro, Läänemerest püütud linaski kilo 4 ja Saaremaal kasvatatud forelli kilo 5.90. “Värsket kala ostetakse ikka rohkem kui suitsutatut, aga värsket on ka müügil rohkem,” selgitas müüja.

Print Friendly, PDF & Email