Majandus ja poliitika – kõik kordub (1)

Majandus ja poliitika on kaks eri mõistet, aga tihedas vastastikuses seoses. Riigid kipuvad poliitilisi seisukohti teada andma majandusotsuste kaudu. Euroopa Liidule ei sobi ja ei peagi sobima Venemaa sekkumine Ukrainas ning nii kehtestab EL majanduslikud sanktsioonid. Kuna Venemaale ei meeldi EL-i süüdistused ja majandussanktsioonid, vastab ta omakorda toidukaupade embargoga.

Venemaa turg on ebakindel, aga suur ja hindab siinset kaupa. Viimase paarikümne aasta jooksul on Venemaa korduvalt oma piirid Eestist, Lätist ja Leedust tulevale lihale, kalale ja piimale kas osaliselt või täielikult sulgenud. Seepärast on Venemaa kui turu osakaal kogu aeg vähenenud, kuid mingil määral paljude ettevõtete jaoks ikkagi oluline.

Tootjate jaoks on vajadus otsida kiiresti kaugemaid uusi turge ebameeldiv ning seotud aja- ja rahakuluga. Esimese võimalusena proovitakse kindlasti realiseerida tooteid Eesti koduturul. Eelistagem siis võimalusel saaremaiseid tootjaid lootuses, et uued turud leitakse piisavalt kiiresti, et karjakasvatajad, piimatootjad ja kalurid vahepeal oma tegevust täiesti lõpetama ei peaks.
Karjakasvatamise või kalapüüdmisega pärast aasta-paarist vaheaega uuesti alustamine on raske ja maksab palju. Aga ka seda on viimase paarikümne aasta jooksul tulnud teha.

Print Friendly, PDF & Email