Kuumalaine annab järele alles järgmisel nädalal

RANNARÕÕMUD: Puhkajatele 30-kraadine õhusoe ja sama temperatuuriga vesi kahtlemata meeldivad. Foto: Sander Ilvest

RANNARÕÕMUD: Puhkajatele 30-kraadine õhusoe ja sama temperatuuriga vesi kahtlemata meeldivad. Foto: Sander Ilvest

Pikalt kestnud kuumalaine paneb põhjamaise inimese kannatuse proovile. Päevane kuumus roiutab, öine ei lase aga magada. Ohtlik on kuumus eelkõige väikelastele, vanuritele ja südamehaigetele.

Eestis antakse kuumahoiatus juhul, kui päeval tõuseb õhutemperatuur üle 30 kraadi Celsiuse järgi. Sünoptik Taimi Paljaku sõnul on selline kuumuse piir Eestis päästeametiga kokku lepitud. Soomes on kuumuse piiriks 25 kraadi ehk siis seal antakse kuuma ilma hoiatus, kui temperatuur tõuseb vähemalt 25,1 kraadini.

On maid, kus arvestatakse aga hoopis ööpäeva keskmist temperatuuri. Näiteks antakse Ungaris kuumahoiatus, kui ööpäevane keskmine temperatuur ületab 25 kraadi.

Juuli ja augusti alguse ilmad Eestis on heledanahalistele ja jahedama ilmaga harjunud inimestele rasked taluda ka seepärast, et kuumus on kestnud väga pikalt. Praegu on Eestis õhutemperatuur püsinud 30 plusskraadi juures või üle selle alates 3. augustist. 1. ja 2. augustil oli paari kraadi võrra jahedam, kuid juulikuu kogu viimase nädala oli temperatuur samuti 30 kraadi.

Pikalt kestnud päikesepaistelised ilmad on soojaks kütnud ka merevee ja nii ei ole rannikul paljudes kohtades öine temperatuur langenud alla 20 kraadi. Viimase nädala jooksul oli ainus öö, mil õhutemperatuur langes Kuressaares 17–18 kraadini, 1. augusti öö vastu 2. augustit.

Viimastel öödel ei ole Kuressaares õhutemperatuur ka öösiti alla 22 kraadi langenud ja kõigub enamiku ööst 23–24 kraadi vahel. Üle 20-kraadise temperatuuriga ööd on tavalised troopilises kliimavöötmes, kuid mitte Läänemere ääres.

Sünoptik Taimi Paljaku kinnitusel toovad reede ja laupäev mõne kraadi võrra jahedama ilma, ent pühapäeval ja esmaspäeval ootab meid jälle leitsak ning 30 kraadini kerkiv kuumus. Enam Läänemere-äärsele kliimale vastavaks muutub ilm alles järgmise nädala teisipäevast-kolmapäevast alates.

Print Friendly, PDF & Email