Süngeks turismiks on Saaremaal ainest (2)

SÜNGE TURISMI SEKKA HELEDUST: Sääre tipus imetlevad Saaremaa käsitööd suvekooli õppejõud Lii Muru, Eeve Kärblane ja Jana Raadik Cottrell. Foto: Tõnu Veldre

SÜNGE TURISMI SEKKA HELEDUST: Sääre tipus imetlevad Saaremaa käsitööd suvekooli õppejõud Lii Muru, Eeve Kärblane ja Jana Raadik Cottrell. Foto: Tõnu Veldre

Juuli lõpul alanud ja homseni kestev TTÜ Kuressaare kolledži korraldatud rahvusvaheline Saaremaa sünge turismi suvekool “Mälumaastikud ja turism” keskendus nagu ka eelmisel aastal meie saare süngema ajaloo meenutamisele.

Peamiselt vaadati üle sõdadega seotud objekte ja kohti. Tudengid Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Hollandist ja USA-st külastasid Tallinnas, Saare- ja Hiiumaal paiku, mis seotud meie sünge minevikuga.

Valmivaid materjale saaks kasutada

Suvekooli üks korraldajatest Lii Muru pakkus välja, et kuna sünge turism (dark turism – ingl k) kõlab kurjakuulutavalt, võiks seda nimetada ka mäluturismiks. Meie jaoks uudne turismiliik keskendub sõja- ja hävingupaikade, militaarmaastike ja ajaloomälestistega seotud turismi ja vastavate turismitoodete tutvustamisele ja analüüsimisele. Ja selliseid kohti Saaremaal jätkub.

Ekskursioonid toimusid Muru sõnul Sõrve, Ninase ja Undva poolsaarele. Käidi Kaali järve ääres ja Kuressaare piiskopilinnuses. Mustjalga majutatud laagrilised külastasid Saaremaa sadamat ja jalutasid Ninase pangal. Jõuti ka Hiiumaale.

Lisaks ekskursioonidele toimusid ka loengud. Üks loeng puudutas motivatsiooni, miks inimesed üldse soovivad selliseid paiku külastada. Mustjala apostlik-õigeusu kirikus räägiti usu levikust Eestis sajand tagasi ja sellest, kuidas ja milleks nõukogude ajal kirikuid kasutati. Kuulati ettekannet inimtegevuse mõjust maastikule ja jälgiti neid muutusi Undvas.

Homme peavad kolme rühma jaotatud tudengid tutvustama paketti mäluturismi objektide turundamiseks. Seda nii Balti riikidest, Lääne-Euroopast kui ka mujalt pärit turistidele. “Rühmatööga tuleb välja tuua asja uba,” ütles Muru.

Suvekooli koordinaator Riia Nelis tõdes, et otsest kasu Saaremaa jaoks suvekoolist ei tõuse, sest tegemist on haridusprojektiga. “Võib-olla nii palju, et enamik osavõtjaid pole varem käinud ei Saaremaal ega üldse Eestis. Nüüd nad ehk soovitavad koju minnes tuttavatele ja sugulastele meid külastada,” arvas Nelis. Küll aga saaksid turismist huvitatud saarlased kasutada viimasel päeval grupitööna valmivaid materjale.

Ei ekspluateeri vaid inimkannatusi

Nelis rõhutas veel kord, et tumeturism ei koosne vaid inimkannatuste ekspluateerimisest. “Nimetame seda siis ajalooga seotud turismiks,” pakkus ta. “Meteoriidi kukkumine Kaali oli tolleaegsete inimeste jaoks katastroof. Tänapäeval ei taju me seda paika enam nii traagiliselt,” tõi ta näiteks. Kui Hiiumaal külastasid suvekursuslased lisaks militaarobjektidele ka tuletorne, siis Tallinna vanalinnas räägiti neile kummitustest. “Ka kummitusmajad käivad tumeturismi alla,” märkis Riia Nelis.

Rahvusvahelise suveülikooli läbiviimist toetab EL-i Erasmuse programm.

Saarlased meelitavad rahvast saarele puhkama

EAS-i turismiarenduskeskus on andnud kõigile maakondadele võimaluse tutvustada oma maakonda Puhka Eestis Facebooki lehel.

Kuressaare turismiinfokeskuse turismispetsialist Kati Aus tõdes, et kui eelmine nädal tegi kandeid kõnealusele lehele Läänemaa, siis sel nädalal püüab Saaremaa meelitada eestlasi saartele tulema. “Erinevatel päevadel postitame infot Saaremaa merenädala ja Kuressaare merepäevade kohta. Kutsume kaasa lööma Parasummer 2014 tegemistes ja maakonnas aktiivselt puhkama,” avaldas Aus.

Koostöös Arensburg Boutique & Spa Hotel’i ja Kärla Triibuga jagavad Saaremaa turismiasjalised sel nädalal Facebookis välja ka tasuta pääsmeid mitmele kontserdile.

Kertu Kalmus

Print Friendly, PDF & Email