FOTOD: Kuressaare Kammerfest – fanaatikute hoitud festival (5)

NAUTIMA: Kontserti tulid sellel õhtul nautima ka vaimulik Hannes Nelis ühes Eve Nelisega. Neid tervitamas oli Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan. Foto: Sander Ilvest

NAUTIMA: Kontserti tulid sellel õhtul nautima ka vaimulik Hannes Nelis ühes Eve Nelisega. Neid tervitamas olid festivali kunstiline juht Andres Paas ja Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan. Foto: Sander Ilvest

Igal aastal on see festival kindla hulga inimeste jaoks oodatuim kultuurisündmus. Keset kuuma suvesaginat pakuvad kammermuusika päevad leevendust ja puhastavad meeled paljust ebaolulisest.

Pea nädala jooksul pakub festival kvaliteetmuusikat. Olles ka ise alati sellelt festivalilt elamusi otsimas käinud, sattusin üsna oodatult ühe suurima elamuse otsa oma elus.

31. juulil toimus Laurentiuse kirikus soomlaste Talla Vocale Ensemble kontsert. Kontserdina raamistada on seda raske, see oli meditatsioon. Meditatsioon, milles taevas ja maa kokku saavad.

Üllatuslikult alles esmakordselt Eestis esinenud Talla Vocale Ensemble koosneb 11 mehest, kelle hääled katavad nelja oktaavi ulatuse. Tol õhtul esitati Sergei Rahmaninovi erakordset, 1915. aastal loodud “Vigiiliat”. Ääretult sakraalne, õrn ja jumalik. Erakordne on see teos just Rahmaninovi puhul, sest helilooja ei armastanud kirikus käia. Ometi on see teos nii omane just vene ortodokssele kirikule, olles mõjutatud kogu öö kestvast missast, kus palvetatakse. Mediteeritakse ja loodetakse oma jumalale lähemale jõuda. Jõuda ilmutuseni ja hingepuhastuseni.

Seega pidi Rahmaninov olema tõelises katarsises – ehk mitte jumalast, vaid tundest, mille saavutab inimene palvelises vaikuses iseendaga. Kontserdil tundus see võimas teos vaiksem kui vaikus, muutis kuulajad sisekaemuslikeks ja justkui päästis kurjast.

Erakordselt võimekas Talla ansambel esitas segakoorile kirjutatud teost täiuslikult. Meessoprani hääle haruldane ja puhas ilu võttis lausa oimetuks – inimhääle võimekus võib seda teha küll. Ansambli bassilaulja oli tõeline vene ortodoksi bass – hääl, milles on slaavilikku, vaat et tsaarilikku aurat. Hääl, mis lubab hoolitseda oma rahva eest – kindlameelselt ja uhkelt.

Tahtmata seostada suurepärast kontserti poliitikaga, oli see õhtu ometi märgiline. Ajal, mil Venemaa otseselt ja avalikult kurja külvab, on arusaamatu, kuidas sellise kultuuriga rahvas seda vaikides pealt vaatab.

Talla Vocale Ensemble (Soome)

Pasi Hyökki, Olli Hannuksela, Jussi Salovaara, Paavo Hyökki, Mikko Hannuksela, Petri Muranen, Tommi Vuorialho, Juho Taskinen, Antti-Mikko Honkaniemi, Eero Smeds, Tuukka Haapaniemi.

 

Print Friendly, PDF & Email