Suure sõja algus Saaremaa taevas (2)

POMMITAJA DB-3: Sellised hiiglased startisid 1941. aasta suve lõpus raskete pommilaadungitega Kogula lennuväljalt, et minna Berliini pommitama. Foto raamatust “Õhusõda Eestis 1941–1945” lk 18

POMMITAJA DB-3: Sellised hiiglased startisid 1941. aasta suve lõpus raskete pommilaadungitega Kogula lennuväljalt, et minna Berliini pommitama. Foto raamatust “Õhusõda Eestis 1941–1945” lk 18

Saaremaal pole vist ühtegi küla, kus ei räägitaks legende viimase sõja ajal alla kukkunud lennukitest. Mõned neist on leidnud kinnitust vrakileidude näol. Kuid paljud legendid ootavad oma aega. Väikese ülevaate Saaremaa kohal toimunust annab Mehis Helme raamat “Õhusõda Eestis 1941–1945”.

“Teises maailmasõjas mängisid vaenupoolte õhujõud olulist rolli edu saavutamisel rindel. Eesti õhuruumis said kokku kahe suurriigi võimsad õhuväed, et kallutada sõjaline edu oma riigi ja selle ideoloogia kasuks,” kirjutab Mehis Helme raamatus “Õhusõda Eestis 1941–1945”.

Raamat sisaldab 190 lehekülge ajalises järjekorras teksti, pilte ja värvitahvleid lennukitest ja nende allatulistamisest Eesti õhuruumis teise maailmasõja ajal. Meie keskendume autori loal Saaremaal ja selle ümbruses toimunule. Esimeses osas vaatame lähemalt õhusõda Saaremaal 1941. aastal.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email