Vahetu fantaasiarännak klaveril ja hilisõhtused vokaalsed meditatsioonid (2)

Täna 31. juulil võib XX Kuressaare Kammermuusika Päevade raames kuulda koguni kaht e kontserti. Nii sooloklaveriõhtu Fantaasiadkui ka Meditatsioonide sari on festivali publiku hulgas juba tuntud ja oodatud. Klaveriõhtu pianist Irina Zahharenkova on oma vahetu olemusega ja selle kajastamisega muusikas võlunud publikut kõikjal maailmas. Võrdse sügavuse, tundlikkuse ja värviderohkusega esitab ta nii vana- kui ka kaasaegset muusikat. Tänasel kontserdil viib ta kuulaja meeldivale rännuteele barokiajastu helilooja J.S. Bachi loomingust kuni romantismi meisterliku väljenduseni, F.Chopini kauni klaverisonaadini h-moll.

Samal õhtul kell 22 toimub Laurentiuse kirikus ka teine kontsert, kus esineb Talla vokaalansambel Soomest . 11 mehest koosnevale ansamblile annab erilised võimalused nende häälte võimas kogu-ulatus: kokku katab ansambliliikmete häälteskaala 4 oktaavi, ulatudes sügavast bassist kuni kõrguseni, mida segakoorides laulavad üksnes sopranid.  Ettekantav teos, S.Rahmaninovi „Vigiilia“, on sügavalt religioosse sisuga ja meditatiivse muusikalise kontseptsiooniga teos, mille kirjutamisel sai helilooja inspiratsiooni õigeusu munkade laulude kuulamisest.  Talla esitatud „Vigiilia“ salvestust on Helsingin Sanomat nimetanud aasta üheks parimaks. Ülimalt positiivseid ja kõrgeid hinnanguid on Talla vokaalkoosseis pälvinud ka muusikakriitikutelt ja konkursside žüriidelt nii Soomes kui ka väljaspool kodumaa piire. XX Kuressaare Kammermuusika Päevade raames teeb ansambel oma Eesti debüüdi.

 Kristi Hinsberg
XX Kuressaare Kammermuusika Päevade pressiesindaja

 

Print Friendly, PDF & Email