Kuressaare elanikud leiavad, et invaparkimiskohti on liiga vähe (5)

PROBLEEMNE KOHT: Praegu saab Jüri Heinlaid linnateatri kõrval olevale invakohale parkida, kuid talviti on seal olnud lumehunnik. Foto: Raul Vinni

PROBLEEMNE KOHT: Praegu saab Jüri Heinlaid linnateatri kõrval olevale invakohale parkida, kuid talviti on seal olnud lumehunnik. Foto: Raul Vinni

Kuressaare linnavalitsusele on kodanike poolt märku antud, et invaparkimiskohti pole linnas piisavalt. 

Abilinnapea Madis Kallas ütles Saarte Häälele, viidates äsja lõppenud ooperipäevadele, et rohkem probleeme on ilmnenud just suurürituste ajal. Kallas tõdes, et linnuse ümbrus ja pargiäärne on üldse probleemne ala: “Kui inimesed probleemi näevad, siis on linnavalitsuse üks ja ainus eesmärk proovida neid lahendada.” Lahendus on Kallase sõnul juba leitud postimaja ja Kuressaare linnavalitsuse hoone juures, kus invaparkimiskohad on korralikult maha märgitud.

Eile käis Kallas tutvumas lossipargi ümbrusega, kus pole praegu ühtegi märgitud invaparkimiskohta. Jalutuskäigu järel otsustas sotsiaalkomisjon luua invaparkimiskoha pargi peasissekäigu juurde Allee tänava alguses.

Kitsaskohad kesklinnas

Saare maakonna invaühingu endine esimees Jüri Heinlaid olukorraga linnas siiski päris rahul pole. Tema väitel esineb probleeme mitte üksnes suurürituste ajal. Heinlaid selgitas, et invaliididel on raske parkimiskohta leida Kuressaare haigla, pensioniameti, kesklinna kohvikute ja Swedbanki kontori juures. Eriti rahulolematu on Heinlaid olukorraga Swedbanki juures: “Sügisel lükatakse ainsale sealsele invakohale langenud lehed ja talvel mahasadanud lumi.”

Madis Kallase sõnul pole linnavalitsusele linnateatri kõrval asuva parkla kohta kaebusi esitatud, kuid ta kutsus inimesi üles kitsaskohtadest teada andma.

Ka Saaremaa puuetega inimeste koja juhataja Veronika Allase kinnitusel on Ajamaja ja linnateatri vahel asuv parkla probleemne koht. Temagi sõnul lükatakse talvel invaparkimiskohtadele lumehunnikud. Selle parkla probleemidest on Allase sõnul räägitud ka töötukassaga, mille Saaremaa osakond asub Ajamajas. “Kui puuetega inimeste tööhõive hakkab käima töötukassa kaudu, tuleb seal juurdepääsu osas kindlasti ümberkorraldusi teha,” lausus Allas. Samuti tehakse koostööd linnavalitsusega ja Allase arvates on olukord aastate lõikes tasapisi paremaks läinud.

Allas ütles, et invaparkimiskohtade juurdetekitamine ei vaja palju ressursse, vaid tähelepanu ja nutikaid lahendusi. Samas nentis ta: “Sotsiaalteenuste valdkondi on palju ja pidevalt tuleb uusi teenuseid aktiviseerida.

Invaparkimine on seetõttu üks teema mitme seas.” Üldiselt sõltub Allase meelest paljugi rahvarohkusest. Suvel on Kuressaares inimesi rohkem ja seetõttu on ka parkimiskohtade probleem teravam.

Raske üles leida

Omaette teema on invaparkimiskohtade ülesleidmine. “Kohad on küll asfaldile hästi maha märgitud, ent pole suunavaid viitasid, mis annaksid märku invaparkimiskohtade olemasolust,” ütles Veronika Allas.

Üks invaparkimiskoht, mida võib olla keeruline leida, asub politsei hoovis. Sissesõitu sinna takistab teadupärast tõkkepuu. Kuressaare piirkondliku politseitöö teenistuse vanem Meelis Juhandi kommenteeris seda järgmiselt: “Selleks, et puudega inimene autoga meie territooriumile pääseks, tuleks oma vajadusest telefonitsi numbril 45 49 711 teada anda, siis tõstetakse tõkkepuu üles ja saab autoga hoovi sõita. See number on näha ka sissesõidu juures oleval tahvlil.”

Raido Kahm

Print Friendly, PDF & Email