Salmekad hakkavad muinaspaati ehitama (3)

Järgmisel pühapäeval, kui toimub järjekorras neljas Sörvemaa pärimuspäev, saab iga kohaletulnu Salme rannapargis nn Läänemere isandate platsil osa harukordsest võimalusest. Nimelt on salmekad võtnud nõuks hakata paati ehitama.

Salme valla kultuurijuht Maire Sillavee rääkis Saarte Häälele, et alguse saab mõne aasta eest Salmel välja kaevatud muinaspaadi originaalsuuruses koopia – arvatava laeva põhjal tehtud, samade töövõtetega ja samasuguste töövahenditega, nagu viikingid omal ajal tegid,” lausus Sillavee. “Plankusid lõhestasid nad palkidest kiiludega ja nõnda edasi.”

Tema sõnutsi on Salme rahvale nõu ja jõuga abiks MTÜ Raudlaeva Maja mehed Lennusadamast.

Tema sõnul saavad muinaslaeva ehitamist proovida kõik, kes pärimuspäevale tulevad. Valla kultuurijuht teab, et ega ühe päevaga kõiki plankusid valmis saa. “Töö läheb järgmisel kevadel edasi,” tähendas ta.

Teadupoolest oli esimene leitud muinaspaat 11,5 meetrit pikk, kaks meetrit lai, 0,4-meetrise süvisega, kaheksa kaare ja kuue aerupaariga.

Print Friendly, PDF & Email