Saaremaal lahatakse sünget turismi

Pühapäeval alanud ja järgmise nädala lõpuni Saaremaal vältav sünge turismi suvekool toimub teist korda.

Suvekooli koordinaator Riia Nelis TTÜ Kuressaare kolledžist tõdes, et teemad-õppejõud on samad, mis 2013. aastal, aga kuna sel aastal on osalemas uued üliõpilased, on teema ja kohad nende jaoks uudsed. Kindlasti on teistsugused ka nende rühmatööd.

Sarnaselt läinud aastaga külastatakse tänavugi Sõrve poolsaarel Tehumardit, Mõntut, militaarmuuseumi, Jämaja kalmistut ja veel mitmeid paiku, Ninase poolsaart ja selle endisi kaitserajatisi. Huvi pakuvad ka Undva poolsaare maastiku ajaloolised arengud ning külastatakse Saaremaa muuseumi ja Kaali kraatrit.

“Ka seekord on meil soov keskenduda mitte ainult “musta” minevikuga seotule, vaid ajaloolise mälu ja mäletamisega seotud paikadele laiemalt – selliseid kohti on ju Saaremaal ja Eestis palju,” rääkis Nelis.

Muu hulgas on üliõpilased eeltööna viinud oma kodukõrgkoolides läbi küsitluse, saamaks teada, kui hästi noored teavad mõisteid “sünge turism” (dark turism – ingl k) ja “mäluturism” ning kui motiveeritud on nad selle teemaga seotud paiku külastama. Teise eeltööna analüüsisid noored üht oma maa sünge turismi sihtkohta/objekti ja tutvustavad seda analüüsi suvekoolis oma kaaslastele.

Saaremaal olles kuulavad tudengid Riia Nelise sõnutsi mitme riigi õppejõudude loenguid, osalevad seminaridel ja õppekäikudel, saavad vaadata siinseid sünge turismi sihtkohti värske pilguga ning tutvustada ideid, kas ja kuidas neid kohti võiks turismis kasutada. “Nende pakutud ideid on soovi korral võimalik sünge turismi toodete arendamisel kasutada,” kinnitas Nelis.

Suvekoolis valmivad Saaremaa kui mäluturismi sihtkohaga seotud rühmatööd, mida tutvustatakse kursuse lõpus.

Print Friendly, PDF & Email