Kuressaare kammermuusika võlub meid juba 20 aastat (15)

SOLISTIDE TRIO: Avakontserdil kõlava Beethoveni virtuoosses kolmikkontserdis soleerivad festivali väsimatu eestvedaja Andres Paas ning Moskva muusikud Julia Igonina ja Rustam Komatškov. Foto: erakogu

SOLISTIDE TRIO: Avakontserdil kõlava Beethoveni virtuoosses kolmikkontserdis soleerivad festivali väsimatu eestvedaja Andres Paas ning Moskva muusikud Julia Igonina ja Rustam Komatškov. Foto: erakogu

Igal aastal ühel suvehommikul hakkab Kuressaare kultuurikeskuse saalist voogama klaverimängu. Ukse taha sattunud muusikasõbrad võivad ilmeksimatult öelda – Andres Paas on kodulinnas ja kammermuusikapäevad algamas. Seekord juba kahekümnendat korda.

Kahekümnendat korda! Tekib kohe kange tahtmine võtta ette gloobus ja joonistada sinna kõik kohad, kust muusikud ja artistid on Kuressaarde startinud. Kõige kaugemad ehk Argentiinast, kõige lähemad siitsamast Kuressaare muusikakoolist tuule tiibadesse saanud muusikud. Juba kilomeetrite arv saaks muljetavaldav. Rääkimata kõrgeklassilisest muusikavalikust, mida saarlastele ja saare külalistele kaasa on toodud.

Kammermuusika, mida tema intiimse loomuse pärast tihti sõprade muusikaks kutsutakse, on Kuressaares ja Saaremaal sõna otseses mõttes sõpru võitnud. Vahel küsitakse, mis on kultuuri roll inimese elus. Üks roll on kindlasti uusi vajadusi tekitada. Kuressaare kammermuusikapäevad pianist Andres Paasi kunstilisel juhtimisel on loonud sellise uue vajaduse, mida meil veel 20 aastat tagasi ei olnud. Nüüd ei kujuta ettegi, et sumedate augustiööde ootel ei kõlaks Kuressaares kammermuusika. Pikka iga festivalile, korraldajatele ja toetajatele! Suur tänu kordumatute muusikaelamuste eest!

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Urve Tiidus

Print Friendly, PDF & Email