Lossis tuleb Konstantin Pätsu aegne pidusöök (2)

Tähistamaks 75 aasta möödumist Eesti esimese presidendi Konstantin Pätsi külaskäigust Saaremaale, leiab taasiseseisvumispäeva õhtul Kuresaare linnuses aset riigipea piduliku õhtusöögi kordus.

Ürituse eestvedajad, Saaremaa muuseumi töötajad on seadnud eesmärgiks enam-vähem taastada kolmveerandsajanditagune õhkkond. “Menüü on näiteks sama, mis Kuressaare linnuses 1939. aasta 20. augustil toimunud õhtusöögil,” ütles muuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Külli Rikas. “Kõik toidud valmistab Saaremaa ettevõte Kaimo Catering.”

Kolmekümnendate aastate lõpu muusikalise meeleolu loob Rein Orn.

Lisaks näidatakse õhtusöömaajal viibijatele kroonikafilmi, milles taasesitatakse ajaloolised sündmused riigipea külaskäigust koos muuseumi töötajate asjakohaste kommentaaridega. Õhtusöögile järgneb ilutulestik.

75 aastat tagasi algas Kuressaare linnavalitsuse korraldatud presidendi õhtusöök linnuses kell 21.30, kohe pärast seda, kui Konstantin Päts külaskäigult Sõrve linna naasis. “Meie korraldatav üritus algab veidi varem,” märkis Rikas. “Oleme algusajaks kavandanud kell 20.”

Nagu 1939. aastal, nii on ka tänavu presidendi õhtusöögi menüüs võileivad, lillkapsapüree, kalkun juurviljadega, vabarnad koorega ja kohv.

Õhtusöömaaja pileti hind on 35 eurot ja piletid on müügil Saaremaa muuseumi kassas 13. augustini.

Eesti Vabariigi esimene president Konstantin Päts külastas Saare maakonda 1939. aasta 20. ja 21. augustil. Toonase ajakirjanduse andmetel tegi riigipea peatuse Muhus, Pöidel, Laimjalas, Kuressaares ja Mõntus. Lisaks käis ta Kaarma maalinnal, Eiklas ja Kaalis.

Siinjuures on ehk veel märkimisväärne, et Saaremaa ajalehe Meie Maa 1939. aasta 21. augusti number tsiteerib presidendi Tumala koolimaja õues lausutud sõnu: “Meie kodumaa vallutamine ei saa olema kellelegi lihtsaks jalutuskäiguks.” Peagi saabus aga saatuslik aasta 1940.

Print Friendly, PDF & Email