Saare maakonnas kallineb bussipilet ja liinivõrk hõreneb (11)

Saare maavalitsus kinnitas linna- ja maakonnaliinidel uued bussipileti hinnad, suurendas ettemaksukaartidele tehtavat soodustust ning tegi muudatusi liinivõrgus.

1. septembrist tõuseb tavapileti miinimumhind maakonna bussiliinidel 45 sendilt 55 sendile ja sooduspileti miinimumhind 38 sendilt 40 sendile, millele alates 7. kilomeetrist lisandub iga kilomeetri kohta viis senti senise nelja sendi asemel.

Soodsamaks läheb aga kuukaardi soetamine. Kui praegu annab kuukaart hinnas võitu kuni 7%, siis alates septembrist saab kuukaardi 10-protsendise hinnasoodustusega.

Kuressaare linnaliinidel tõuseb täispileti hind 50 sendilt 55 sendile, sooduspilet õpilasele, sügava puudega isiku saatjale, puudega lapse saatjale aga 30 sendilt 40 sendile. Õpilase kuupilet kallineb seitsmelt eurolt kaheksale eurole ja tavaline kuupilet hakkab senise 12 euro asemel maksma 13 eurot.

Saare maavalitsuse arendusnõunik Karl Tiitson ütles, et seoses riigieelarvelise toetuse osakaalu vähendamisega ja reisijate vähesuse tõttu muutub bussiliiklus mitmel liinilõigul hõredamaks ja mõnele liinilõigule tuleb buss edaspidi vaid tellimuse korras. Nii jääb 1. septembrist reise vähemaks Valjala–Kõnnu–Valjala, Aste–Kaisvere–Aste, Tornimäe–Kõrkvere–Tornimäe ning Kihelkonna–Veere–Kihelkonna liinilõigul.

Juba 1. juulist hõrenes bussiliiklus reisijate vähesuse tõttu Kuressaare ja Suure-Rootsi ning Kuressaare–Sandla–Tõlluste liinil. Samas muudeti Kuressaare–Kallemäe–Valjala ja Kuivastu–Liiva–Orissaare–Tornimäe–Pöide–Laimjala–Kuressaare liini laupäevaseid sõiduplaane, suunates need liinid läbi Tõlluste ja Sandla.

Eikla–Tõrise–Eikla, Mustjala–Tagaranna–Mustjala ja Tornimäe–Kõrkvere–Tornimäe liinilõigul saab edaspidi kasutada ka tellimusliine. Samuti lisatakse Tagamõisa–Undva–Tagamõisa liinilõigule teisipäeviti tellimusliini võimalus.

Karl Tiitson rääkis, et tellimusliinid on hea võimalus vältida busside tühjalt sõitmist, säilitades samal ajal inimestele ühistranspordi kasutamise võimaluse. Info tellimusliinide korralduse kohta pannakse üles kõikidesse asjakohastesse peatustesse.

Tiitsoni sõnul pole nõudebuss või tellimusliinid Eestis midagi uudset. Tellimusliine on näiteks Põlva maakonnas kasutatud juba 2007. aastast alates, samuti on tellimusliinid kasutusel Hiiu maakonnas ning ka Saare maakonnas (Leisi–Triigi–Leisi).

Karl Tiitson selgitas, et kui reisija soovib kasutada ühistransporti, kuid tema peatus jääb edaspidi tellimusliini osale, on reisijal vaja oma sõidusoovist teavitada vedaja dispetšerit. Seda peaks tegema vähemalt sõitmisele eelneval nädalapäeval. Näiteks kui soovite sõita reedel, tuleks vähemalt neljapäeval oma sõidusoovist ette teatada. Kui aga reisija soovib põhiliinile jäävast peatusest sõita tellimusliini osale jäävasse peatusse, ei ole eelnev teavitamine vajalik. Reisija ostab endale bussipileti ning buss sõidab ilma eelneva teavitamiseta tellimusliini osale jäävasse peatusse.

Täpsemat infot Saare maakonna bussiliinide kohta saab internetis aadressidel www.peatus.ee ja www.bussipilet.ee või Saare maavalitsusest, helistades numbril 45 20 511.

Print Friendly, PDF & Email