Peaminister Taavi Rõivas: kohalike pandud vallanimega tuleks arvestada (14)

PIDASID ARU: Peaminister Taavi Rõivasega (paremalt teine) kohtusid (vasakult) Pille Mägi, Koit Kelder, Tiina Luks, Jaanika Tiitson, Kalle Laanet ja Andres Tinno. Foto: Sander Ilvest

PIDASID ARU: Peaminister Taavi Rõivasega (paremalt teine) kohtusid (vasakult) Pille Mägi, Koit Kelder, Tiina Luks, Jaanika Tiitson, Kalle Laanet ja Andres Tinno. Foto: Sander Ilvest

Eile Saaremaal visiidil viibinud Taavi Rõivas ütles, et ei oleks eriti kena, kui ühendvalla nimi tüli majja tooks. Olulisemaks peaks pidama ühinemise sisu, millega Kärla, Lümanda ja Kaarma on tema arvates suurepäraselt hakkama saanud.

“Nimi ei saa olla esmatähtis, kuid sellest ei saa me üle ja ümber,” nentis peaminister Taavi Rõivas eile Nasva klubis, kui oli lõpetanud kohtumise ühendvalla juhtidega.

Rõivas nentis, et nimeteema tõid valitsuses lauda tõepoolest sotsiaaldemokraadid. “Meil tuleb nende seisukohta austada,” tõdes peaminister. Nüüd tuleb see küsimus järgmisel valitsuse istungil ära lahendada. Tema enda sõnul ei näe ta Saaremaa valla nimes probleemi, seda enam, et see nimi on pandud kohalike endi poolt. “Vägisi, ilma kohalikega arutamata nime panema ei hakata. Mingi lahendus tuleb leida,” ütles peaminister, kes eelmisel valitsuse istungil Brüsselis käigu tõttu ei osalenud. Küsimusele, kui suur on võimalus, et ühendvald ei saa nimeks Saaremaa vald, peaminister otsest vastust ei andnud.

Rõivas märkis, et ühinemise sisu on tema jaoks olulisem. Tema sõnul on ta aastate jooksul vestelnud ühinemisest mitmete vallajuhtidega ja paljud neist on nentinud, et ühineda ju võiks, aga midagi pole toimunud. “Nendes kolmes vallas on jutustamisest kaugemale jõutud. On näha tahet ja usku,” kiitis ta kolme valla tööd ja ütles, et kogu ühinemine on neil väga detailideni läbi mõeldud. “See ei ole pelgalt emotsionaalne otsus,” oli peaminister kindel.

Üldisest omavalitsuste ühinemisest rääkides märkis peaminister, et see on kasulik vaid siis, kui ühinejad mõlemapoolselt kasu saavad ja sellest ka ise aru saavad ning soovivad. Ühinemisprotsess peabki tema sõnul käima alt üles, mitte nii, et keegi tõmbab Tallinnas kaardile uusi piire.

Peaminister märkis, et riik saab omalt poolt ühinemist soodustada. Ta tõi näiteks, et järgmisel Euroopa Liidu rahastusperioodil on kindlasti tulemas erinevates meetmetes võimalusi, kus juba ühinevad omavalitsused oleks näiteks eelisseisus ning kindlasti hakkab olema rohkem rahastamiskanaleid kohalike teenuste parendamiseks.

Mis puudutab näiteks Muhu valla omaette jäämist, siis selle kohta märkis Rõivas, et see saab olla vaid muhulaste enda otsus.

Print Friendly, PDF & Email