Üle nelja aasta valitakse taaskord parim koduõlu

HETKEL VEEL TÜHJAD: Neis vaatides hakkab Aarne Trei pruulima koduõlut, mis läheb parima koduõlle konkursile. Foto: Sander Ilvest

HETKEL VEEL TÜHJAD: Neis vaatides hakkab Aarne Trei pruulima koduõlut, mis läheb parima koduõlle konkursile. Foto: Sander Ilvest

Kõik õllemeistrid saavad oma kesvamärjukese võistlema panna septembris Kuressaare kesklinnas toimuval toidufestivalil.

Vahepeal juba ilusaks traditsiooniks kujunenud parima koduõlle valimist pole Saaremaal toimunud juba 2011 aastast saadik, kui sarnane tiitel anti välja nüüd juba ajalooraamatutesse kandunud Õlletoobri nimelisel üritusel.

Saaremaa toidufestivali korraldava SA Saaremaa Turism juhatuse liige Angela Nairis pakkus koduõllekonkursi korraldamise võimalust välja Toivo Naagelile, kes on varemgi selle eestvedaja olnud. “Meie eesmärk ongi koondada uusi ja põnevaid asju ning taaselustada vanu,” kommenteeris Angela Nairis.

Väikesed ootused
Toivo Naagel esialgu nõus ei olnud, sest pakutud aeg ei ole tema sõnul konkursiks eriti sobiv: “Parima õlle valimine peaks toimuma juuni- või juulikuus.” Põhjusena tõi Naagel välja, et septembrikuuks võib koduõlut vähe alles olla. Samas tunnistas Naagel, et õllekonkurss üksi rahvast kokku ei too ja seetõttu on seda hea korraldada mõne suurema ürituse raames.

Kuigi varem on Naageli sõnul õllekonkursist osa võtnud keskmiselt 30–40 pruulijat, arvas ta, et nii pika vaheaja järel võiks rahule jääda ka 15 osalejaga. Koduõlle tegijaid loodab Naagel osalema saada auhinnaga, mida tema sõnul peaks tahtma suurem osa õllepruulijatest. Mis auhinnaks on, seda Naagel siiski ei avaldanud: “Ma ei saa enne öelda, mis see on, kui seda olemas pole.”

Praegu keegi konkursile registreerunud pole, kuid Naageli sõnul on see mõistetav: “Nii vara ei registreeri ennast keegi. Õlletoobri aegu on olnud isegi juhtum, kus helistati ja öeldi, et võibolla osaletakse, kui poisid tilga alles jätavad.”

Selleks, et parima koduõlle tiitlile pretendeerida, on tarvis kaasa tuua kaks liitrit märjukest. “Sellest peab jätkuma kõigile žürii liikmetele, keda on keskeltläbi olnud kümme,” täpsustas Naagel.
2010. aasta koduõlle konkursi võitja Aarne Trei sõnul on sellist tüüpi võistlused kohalike pruulijate jaoks olulised: “Näeb, millisel tasemel teiste õlled on ja saab võrrelda.” Otsest rivaalitsemist pole koduõllekonkurssidel Trei sõnul olnud, ollakse sõbralikud ja vahetatakse muljeid, kuidas keegi oma õlle on teinud.

Mitmel korral Saaremaa parima koduõlle tiitli pälvinud Andres Kurgpõld tõi samuti välja, et konkurss pakub head võimalust teiste pruulijate koduõlle maitsmiseks. Mõlemad meistrid plaanivad osaleda ka sel aastal.

Koduõlu olgu mahe
Trei meelest peab koduõlu olema mahe jook. “Selle õnnestumine sõltub meistrist endast, vee ja linnaste kvaliteedist ning konservantidest ja maitseainetest. Samuti peab valmistamise ajal temperatuur paigas olema,” kirjeldas Trei. Andres Kurgpõld hindab koduõlle juures eelkõige selle naturaalsust. “Õlu peaks olema nii-öelda elav, midagi üleliigset ei tohiks selles olla.”

Konkursi korraldaja Toivo Naageli meelest võiks koduõlle juures olla tunda kerget humala maitset ning õlu ei tohiks tema sõnul olla nii kange, et seda üle ühe toobi ära juua ei jaksa.

Infot konkursil osalemise kohta saab telefonil 51 41 492.

Print Friendly, PDF & Email