Suvisel ajal ei pruugi alati bussi mahtuda (3)

BUSSITURISTID: Prantslased Léa Baclet ja Yann Lebrun hetk pärast Kuressaarde saabumist. Foto: Tõnu Veldre

BUSSITURISTID: Prantslased Léa Baclet ja Yann Lebrun hetk pärast Kuressaarde saabumist. Foto: Tõnu Veldre

Suvine hooaeg on transpordis nagu välikohvikutelgi – tipphooaeg. Liiklejaid on nii saarele kui mandrile ja suuremad bussifirmad busside täituvuse üle ei nurise.

“Täiesti ettearvamatu, mis päev toob, aga üldiselt on GoBusil ikka 20–30 bussi liikvel kas siis ühele või teisele poole,” rääkis GoBusi logistik Ülle Magus-Lehtmäe. Ideaalvariandis võiks ju olla 50, aga seda juhtub suuremate ürituste ajal. Kui talvel on reisijaid rohkem ikka nädalavahetusel, siis suveperioodil erinevust väga ei tunnetata. “Kui vaja, tõstame busse ümber või paneme rohkem käiku, kõik ikka vastavalt nõudlusele,” selgitas Lehtmäe.

Ka Sareta juht Henno Liiv ütles Saarte Häälele, et reisijaid on piisavalt, aga bussid pole kunagi täis. Sarbussi esindaja Taavi Tuisk rääkis, et bussiliiklus Saaremaalt mandrile ja tagasi sõltub ikka hooajast. “Praegu on tipphooaeg ja nädalavahetusel ikka juhtub, et bussid on nii täis, et soovijad jäävad väljavalitud bussist maha, kui nad pole piletit ette ostnud,” tunnistas Tuisk. Sarbussi juhi sõnul on kõige suurem saarele tulek ikka jaanipäeval, aga terve suvi on nädalavahetustel bussid rahvast täis.

“Kõik oleneb täitsa päevast, aga reisijaid on,” tõdes Kuressaare bussijaama kassapidaja Karoliina Roomets. Suurematel liinidel nagu Kuressaare–Tallinn ja Kuressaare–Tartu on liikumist võrreldes talvise perioodiga ikka tunduvalt rohkem. Kõik suurüritused, mis nädalavahetusel inimesed saarele toovad, on bussiliikluses tihedad. “Kui on suuremad üritused või rannapeod, siis bussifirmad panevad ka rohkem busse käima ja reisijaid on.”

Kõige suuremad üllatajad on aga turistid. Kui tavaliselt eeldame, et turistid väisavad Saaremaad ikka suurte gruppidena ja rendibussidega, siis tegelikult on Tallinnast või Tartust ise saarele sõitjaid päris palju. “Venelased, soomlased ostavad pileteid ning eriti agarad üksireisijad on hiinlased ja jaapanlased. Nemad rändavad tihtilugu ise punktist A punkti B,” rääkis Roomets. Ka Kuressaare turismiinfost kinnitati, et Eesti turismistatistika viimase aasta andmeil on just jaapanlaste huvi Eesti vastu suurenenud ja nende visiidid siia tihenenud.

Eile Tallinnast saabunud bussi pealt astus Kuressaares maha umbes paarkümmend reisijat, nende hulgas prantslased Léa Baclet ja Yann Lebrun. Kuna kahe seikleja tee kodumaale lookleb läbi mitme maa, siis mugavaimaks liiklusvahendiks peavad nad linnade vahel just bussi. “Tulime lennukiga Tallinna, sealt sõitsime bussiga Tartusse, käisime Viljandis ja nüüd enne Lätit-Leedut mõtlesime ka Saaremaal ära käia. Nägime turistipilte, mis on siin tehtud ja mõtlesime paar päeva Kuressaares veeta,” rääkis Léa. Nemad eelistavad bussiga sõitmist, aga teab ka turiste, kes sellist omapäi reisimist ja bussitranspordi kasutamist ei armasta.

Tuleval nädalavahetusel on oodata tihedat bussiliiklust ja rohkelt reisijaid seoses Mändjalas toimuva rannapeoga.

 

Kristi Luha

Print Friendly, PDF & Email