Mustjala festival jätkab laineharjal

1995. aastast alates on Mustjalast saanud üheks juulikuu nädalaks Saaremaa muusikaelu tulipunkt, kus astuvad üles tunnustatud artistid Eestist ja kaugemalt. Tänavuse festivali teemaks on viiul ja selle mitu nägu.
Täna kl 19 Mustjala Anna kirikus toimuvale avakontserdile kogunevad ühiselt musitseerima tuntud viiulisolistid Arvo Leibur, Maano ja Terje Männi, Toomas Nestor ning Aet Ratassepp. Nendega liituvad USAs elav ja töötav Mari-Liis Päkk ja ameerika tšellovirtuoos Jason Calloway.

Kl 21 pakub Loona mõisas erilise elamuse ansambel Corelli Consort Mail Sildose juhtimisel. Publiku ette tuuakse äsja restaureeritud Loona mõisa harf, millel musitseerib Lilian Langsepp. Loona mõisa loo mõtestab lahti kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Homme kl 19 kõlab Mustjala Anna kirikus barokkmuusika ajastu instrumentidel: esinevad Peterburi viiuldajad Maria Krestinskaja ja Jevgeni Sviridov. Kaastegevad on Imbi Tarum klavessiinil ja Sofia Maltizova barokktšellol.

Festivali kava jätkub kl 21 Pidula mõisas, kus Ungari folkansambel Tokos Zenekar laseb kõlada Ungari ja Transilvaania rahvamuusikal ning tulistel mustlasviisidel. Kl 22 astuvad Loona mõisas üles sopran Kädy Plaas ja pianist Marje Lohuaru, kavas põnevad teosed ameerika XX sajandi heliloojatelt. Kontserdil on kaastegev viiuldaja Arvo Leibur, kes mängib tuntud meloodiaid Gershwini ooperist “Porgy ja Bess”.

Reedel kl 19 kutsub Mustjala kõige erilisem kontserdisaal süvasadama lähedal asuv rannakaitse suurtüki laskepesa Ninase poolsaarel taas huvilisi, et pakkuda ainulaadne elamus 1939. aastal nõukogude sõjaväelaste poolt rajatud militaarobjektil. Kõlab Igor Stravinski “Sõduri lugu”, dirigeerib Toomas Vavilov, teksti loeb suvesaarlasest näitleja Andres Raag.

Festivali lõppkontsert toimub 19. juuli kl 19 Karja kirikus ja on tänuavaldus Leisi vallale, kes tunnustas 2012. aastal Mustjala Festivali pikaajalist kultuuritööd Saaremaal Hendrik Krummi nimelise preemiaga. Esineb Tobiase Keelpillikvartett.

Festivali korraldab MTÜ Mustjala Muusikafestival koostöös Mustjala vallaga.

Aare Tammesalu
festivali kunstiline juht

Print Friendly, PDF & Email