Veerele nii meritsi kui maad mööda (4)

SUURPERE: Veere küla kontaktisik Svedlanna Truverk oma pere keskel. Vasakult Robert, Alexander, Svedlanna, Pääsu-Elise, Cassandra, Anette, Georg ja Miranda. Foto: Sander Ilvest

SUURPERE: Veere küla kontaktisik Svedlanna Truverk oma pere keskel. Vasakult Robert, Alexander, Svedlanna, Pääsu-Elise, Cassandra, Anette, Georg ja Miranda. Foto: Sander Ilvest

Kihelkonna Veere küla tuntakse-teatakse ennekõike sealse sadama järgi. Teisipäeva ennelõunal valitseb Veere mereväravais vaikus. Seda igas mõttes, ei tuult ega tormi, ei vahuseid laineharju, ei merele minekut ega sealt tulekut.

Siiski-siiski! Sadama järelevalvekapten Jaan Tõru annab vihje, et just-just sätib minekule Gotlandilt Veerele seilanud jaht. “Pardal on soomlane ja eestlane. Kui kiiresti lähete, saate jutule,” soovitab sadamamees.

On´s purjetajad huvireisijad või sõitsid nad Veerele mingil muul põhjusel? “Me oleme Helsingist. Ise olen Türilt pärit. Seekordsel merematkal külastasime Ahvenamaad. Gotlandilt purjetasime Veerele. Kuulsime, et elanikke on siin ilusas paigas väheks jäänud. Eks me õpime nii Saaremaad tundma,” räägib nähtust Laura Pulkkinen.

Jaan Tõru ütleb, et kai ääres seisvad kalalaevad on remondis. Remonditakse ka sadama kaid. Ores Ehituse töömehed on seda tööd lõpetamas.

“Eelmisel suvel käis siit üks lestapaat väljas, aga sel suvel kalapüüdjaid pole. Akvalangistid käivad siit oma alustega vrakkide juures sukeldumas,” annab Tõru teada.

Sadamast tulles seame sammud Veere kõrtsi poole. Alati rõõmsameelne söögi- ja joogikoha perenaine Anneli Teppo-Toost on laulupeost välja puhanud ja kutsub meid lahkesti uudistama. Esimesed külalised väljas laudade taga on kohad sisse võtnud. “Tänavu tuleb siin rannarahva päev. Teeme sadamaga koostööd. Tulge ka siis,” kutsub põhiametilt Kihelkonna rahvamaja juhataja Teppo-Toost.

Kõrtsitoas eksponeeritakse unikaalset rannakivide kogu. “Igal külalisel on võimalus rannast kivi otsida ja sellele oma nimi kirjutada. Ta paneb selle siia kamina peale ja soovib midagi. Kui midagi väga tahad, siis sinu soov täitub. Mine otsi kivi, kirjutusvahendi saad meie käest,” annab perenaine soovitusi.

Galeriisse kutsub Anneli ka. Külalistel on sealt võimalik meeldiv taies kaasa osta.

 

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email