Natside propagandabeebi oli juut

“AARIALASEST” JUUT: Juuditar Hessy Taft näitab natside propagandaajakirja Sonne ins Haus 1935. aasta numbri esikülge, millel ta on kuue kuuse beebina jäädvustatud kui “aarialase” musternäide. Foto: Spyr.is

“AARIALASEST” JUUT: Juuditar Hessy Taft näitab natside propagandaajakirja Sonne ins Haus 1935. aasta numbri esikülge, millel ta on kuue kuuse beebina jäädvustatud kui “aarialase” musternäide. Foto: Spyr.is

Ameerika professor Hessy Taft, kelle fotot, mis tehti, kui ta oli vaid kuue kuu vanune, kasutasid natsid oma propagandas aaria rassi kuuluva lapse suurepärase näitena, on tegelikult juut.

Juunikuu lõpus kinkis 80-aastane naine Iisraeli holokaustimuuseumile Yad Vashem Natsi-Saksamaal ilmunud ajakirja Sonne ins Haus (tõlkes Päike Majas) eksemplari, mille esikaanel ilutseb temast beebina tehtud portreefoto.

“Täna võin ma lihtsalt selle üle naerda. Kui aga 80 aastat tagasi natsid oleksid teadnud, kes ma tegelikult olen, siis suure tõenäosusega ei oleks ma enam elavate kirjas,” ütles Hessy Taft Saksa tabloidile Bild.

Tafti vanemad Jacob ja Pauline Levinsons olid andekad lauljad, kes 1928. aastal emigreerusid Lätist Saksamaale, et teha Berliinis karjääri klassikalise muusika alal. Pärast natside võimuletulekut 1933. aasta jaanuaris kaotas Hessy isa Berliini ooperiteatris töö, sest ta oli juut. Nii sai tast ühe firma kaubareisija (pr k commis voyageur), kelle ülesanne oli käia korterite uste taga ja pakkuda inimestele firma toodangut.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email