Turistid soovivad, aga Saaremaa ei võimalda (10)

Kuressaare kesklinnas asuvasse turismiinfokeskusse pöörduvad turistid üsna sageli soovidega, mille täitmist Kuressaare ja Saaremaa oma külalistele praegu pakkuda ei suuda.

Turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju sõnul on tal tehtud väike leht, kuhu ta lisab sageli esinevaid küsimusi, millele infokeskuse töötajad peavad ikka vastama eitavalt. “Turistid on üsna mõistlikud, kui vastame nende küsimustele eitavalt, aga eks see nimekiri vaikselt muutub pikemaks,” tõdes Paju.

Kõige rohkem küsivad turistid organiseeritud linna- või Saaremaa tuuride kohta. “Ikka tahetakse kas kolmapäeval või reedel kindlal kellaajal, fikseeritud summa eest vaatamisväärsusi näha,” ütles Paju, kelle sõnul sellist teenust kahjuks pakkuda pole.

Lisaks linnatuurile soovitakse sageli ka rollerirenti või jetituuri merel. “Rollerirenti meil pakutakse, aga see on pisiteenus ja suuremale seltskonnale seda võimaldada ei saa. Paar päeva tagasi tuli just üks 5-liikmeline seltskond, kes tahtis rollereid, aga ettevõte sai tol hetkel pakkuda rollerit vaid kahele,” rääkis Paju.

Kui juba saarel ollakse, siis tahetakse siit ka mugavalt järgmisesse sihtkohta saada. “Meil oli aastail 2005–2008 laevaühendus Läti Ventspilsiga, aga seda pole enam 6 aastat olnud. Turistid siiski mäletavad või on sellest kuulnud ja ikka vahel küsivad. Samamoodi küsitakse, millal laev Pärnusse läheb või mis bussiliiniga Kärdlasse sõita saab.”

Olles juba veidi rohkem Saaremaal ringi käinud, tullakse kurtma, et nägime ilusaid majakaid, aga miks sisse ei saa? “Turistid tahavad nautida vaadet, aga majakate olukorrast või ohtlikkusest pole neil aimu,” tõdes Paju.

Lõbusamad küsimused kuuluvad kategooriasse: meie tahaks ka! “Jah, on tuldud küsima, kus asuvad teil need parimad marja- või seenekohad, me tahaksime sinna korjama minna,” pajatas turismiinfokeskuse juhataja.

Mugavusest rääkides on turistid harjunud, et mujal maailmas võib rendiratta jätta kuhu iganes ja rendifirma ise korjab kaherattalised kokku. Siin millegipärast seda teha ei saa. “Vahel tahetakse rentida ratas siit ja siis Hiiumaale minnes soovitakse ratas sadamasse jätta.”

Kristi Luha

Print Friendly, PDF & Email