FOTOD: Kuressaare komando alustas tiitlikaitsmist hästi (1)

ERIPÄRANE HARJUTUS: Päästjate riietumisharjutus algas päästjate jaoks vaid suspedes teki all lebades. Pildil teevad koos võistkonnakaaslastega viimaseid ettevalmistusi Tom Torn (vasakpoolsel voodil) ja tema kõrval olev Janek Kudrjavtsev. Foto: Sander Ilvest

ERIPÄRANE HARJUTUS: Päästjate riietumisharjutus algas päästjate jaoks vaid suspedes teki all lebades. Pildil teevad koos võistkonnakaaslastega viimaseid ettevalmistusi Tom Torn (vasakpoolsel voodil) ja tema kõrval olev Janek Kudrjavtsev. Foto: Sander Ilvest

Eile Kuressaare linnastaadioni kõrval alanud Eliitkomando võistluse kahe ala järel neljast olid saarlased kindlad liidrid. Jälitajaid edestati kolme ja poole minutiga.

Eile võistlesid kõik üheksa Eliitkomandol osalevat komandot neljal alal – riietumises, liiklusavarii lahendamises, kombineeritud harjutuses ja vigursõidus.

Saaremaa päästepiirkonna juhi Margus Lindmäe sõnul oli igal aastal eri Eesti paigas toimuvat võistlust kogunenud vaatama rohkem rahvast kui viimastel aastatel: “Rahvast on rohkem kui muidu, aga ma ei ootagi, et keegi terve ürituse ära vaataks.” Siiski paistis, et hoolimata kõrvetavast päikesest huviliste hulk võistluspäeva esimesel poolel pigem suurenes kui vähenes.

Nii mõnedki pealtvaatajad olid ise seotud tuletõrjuja tööga. Näiteks Kõrkvere vabatahtliku päästekomando liige Kaarel Bachman oli nähtuga rahul: “Hea on vaadata, kuidas spetsialistid teevad seda, mida nad oskavad ja koorekiht on siin koos ikkagi.”

Positiivselt olid meelestatud ka eakamad huvilised. Kohalik pensionär ja jalgpallihuviline Malle Muiste ütles pärast esimest ala: “Mul on väga hea meel saarlaste esinemise üle, sest nad on igal juhul etemad kui brasiillased.” Humoorika pensionäri tütar Kersti Pärna lisas, et kindlasti on neid tänagi võistlustele kaasa elamas näha.

Lisaks võistluste jälgimisele oli kohalviibijatel võimalik täiendada oma teadmisi tuleohutuse vallas. Päästeameti tuleohutuskoolis õpetati kasutama kustutit, selga sai tirida tuletõrjuja ülikonna ning avastada tuletõrjeauto iseärasusi. Eelkõige tõmbasid need tegevused ligi nooremaid huvilisi.

Ennetustöö büroo vanemspetsialist Kätlin Poopuu ütles, et rõhku pööratakse just kustuti kasutamise õpetamisele. Üldiselt on tuleohutuse vallas Poopuu sõnul endiselt kuumaks teemaks suitsuandurid. “Suvel küsitakse rohkem lõkke tegemise kohta,” lisas ta, mainides, et informatsiooni tuleohutuse kohta saab alati päästeameti kodulehelt ja infonumbrilt 1524.

Tuleohutuskoolis sai harjutada ka viskeliini heitmist. Tegemist on päästerõnga külge kinnitatava nööriga, mille abil saab merehädalisi päästa eemalt. Viskeliine leidub Saaremaa suuremates randades veeohutuspüstakutes.

Poopuu pani inimestele südamele, et nad viskeliine ja päästerõngaid randadest koju kaasa ei võtaks: “Kui sa varastad selle sealt, siis sa varastad ikkagi kellegi elu.” Samas soovitas ta inimestel rannas olles harjutada viskeliinide kasutamist.

Täna kella kümne ja ühe vahel on aladest kavas veel tulekahju kustutamine. Eliitkomando ja tuletõrjespordi Eesti meistrivõistluste lõplikud tulemused selguvad ajakava järgi täna kell 13, parimate autasustamine algab Kuressaare linnastaadionil kell 14.

 

Print Friendly, PDF & Email