Orhideed, aafriklane, 135 moskvalast ja Loona harf

Suvi Vilsandi rahvuspargi keskuses Loona mõisas on tulvil loodust ja kultuuri. Äsja lõppenud Saaremaa II orhideefestival tõi kokku hulgaliselt külastajaid mitte ainult Saaremaalt ja Eestist, vaid ka piiri tagant. Kõige kaugem külaline oli Lõuna-Aafrika vabariigi orhideekaitseklubi liige.

Festivalil oli huvilistel võimalus vaadata 8 näitust. Orhideeretkedel käis ligi 100 inimest, toimus 4 kontserti (klassika, pop, jazz, kabaree), mitu töötuba, loengud jpm.

Eile saabusid kümneks päevaks Loonale bussid 135 lapse ja õpetajaga Moskvast. Moskva lastelaagri Selo Detej, Pärimusmatkade, MTÜ-de Loona ja Saarte Turismiarenduskeskuse koostöös toimub esmakordselt Saaremaal laste kultuuri- ja kunstifestival. Festivalil valmistavad lapsed koos tunnustatud vene kultuuritegijatega filme, sõnalisi ja muusikalisi etendusi ning esitavad need eakaaslastele ja külalistele.

15. juulil kell 21.30 esinevad festivalil ansambel Vassili Zorki ja tšellist Boriss Andrianov. Tasuta kontserti on oodatud kuulama-vaatama ka saarlased.

See pikalt planeeritud festival on esimene samm toomaks Vene lapsi suveks Saaremaale puhkama ja loovalt tegutsema. Ladusa koostöö eest tänavad festivali korraldajad Saaremaalt ja Venemaalt AS-i GoBus, Vene Föderatsiooni suursaatkonda Eestis, Saarte Turismiarenduskeskust ja Lümanda põhikooli.

Mitmendat aastat teeb Loona mõis koostööd Mustjala festivaliga. Sel suvel musitseerivad Eestimaa kaunites mõisates barokkansambel Corelli Consort selle ajastu pillidel ja Lilian Langsepp arvatavalt Loona mõisast pärit ajaloolisel harfil. Avakontsert toimubki 16. juulil kell 21 Loonal. Mõisa ajalugu ja arhitektuuri tutvustab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Päev hiljem saavad aga klassikalise muusika sõbrad kuulata Loonal noort sopranit Kädy Plaasi ja Marje Lohuaru klaveril.

Maarika Toomel,
Loona mõisa perenaine

 

Print Friendly, PDF & Email