Leisi alalaekumise “kurjajuureks” osutusid mullused lotovõidud (6)

Pea kõigis Saare maakonna omavalitsustes laekus tänavu kuue kuuga tulumaksuraha rohkem kui läinud aastal samal ajal. Vaid ühes vallas oli laekumine jätkuvalt väiksem – Leisis.

Tõsi küll, olukord on sealgi võrreldes kuu varasemaga paranenud. Kuu aja eest kirjutasime, et alalaekumine on neil millegipärast olnud juba veebruarist ja see tegi vallajuhtidele kahtlemata muret. Tavapäraselt on Leisi vald olnud maakonnas ikka üks tublima tulumaksu laekumisega valdadest. Mis võisid olla alalaekumise põhjused, vallavanem Ludvik Mõtlep kuu aja eest veel öelda ei osanud, sest käis alles põhjuste selgitamine.

Nüüdseks, mil on selgunud ka poolaasta maksulaekumiste tulemused, usub Mõtlep, et selgus on käes. “Arvan, et olen suures pildis selgusele jõudnud meie tulumaksu alalaekumises,” tunnistas Mõtlep Saarte Häälele, jätkates, et ilmselt koosneb see kolmest komponendist. Esiteks – keegi valla füüsilisest isikust ettevõtjatest on deklareerinud eelmisel aastal ühekordselt suurt aastatulumaksu palgakulult. Seda siis 2013. aasta märtsis. Teine põhjus on tegelikult eriti meeldivate killast. “Lotovõit või -võidud on naeratanud eelmisel aastal Leisi inimestele soodsamalt kui sel aastal,” avaldas vallavanem teise tänavuse väiksema laekumise põhjuse. Võite on olnud tema sõnutsi ca 8000 euro eest. Ja kolmas põhjus on see, et riik on kustutanud pikaajalisi maksuvõlgasid ca 17 000 euro eest.

Juuni laekumine jõudis Leisi vallas Ludvik Mõtlepa sõnutsi jälle prognoositud piirini, mille tulemusena ollakse poolaasta arvestuses jõudnud taas eelmise aasta tasemeni. “Selle aasta prognoositust jääb 1. juuli seisuga puudu 2,5 protsenti ehk ca 25 000 eurot,” tähendas ta. Laekumise graafik lubab tema hinnangul loota, et suurt puudujääki aasta lõpuks ei tule, vähemalt mitte üle 1,5 protsendi. “Kindlasti ei kannata investeeringud, kuna oleme selleks juba hanked teostanud ja lepingud sõlminud,” kinnitas Mõtlep, kelle sõnutsi tuleb võimalik puudujääk katta seega majandamiskulude arvelt.

Print Friendly, PDF & Email