Säilmete asemel leiti 18 mürsku (1)

MÕNTUST LEITUD MÜRSUD: Demineerijad selgitasid mürsud leidnud haudadeotsijale, et tegemist on õhutõrjesuurtüki kildmürskudega. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

MÕNTUST LEITUD MÜRSUD: Demineerijad selgitasid mürsud leidnud haudadeotsijale, et tegemist on õhutõrjesuurtüki kildmürskudega. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Reedel käisid demineerijad Torgu vallas Mõntu küla metsas, kus langenud sõdurite säilmeid otsinud muuseumitöötajad olid leidnud lõhkekehi. “Sündmuskohal selgus, et neljast erinevast kohast oli kokku leitud 18 Vene päritolu mürsku. Lõhkekehad viidi hävituskohta ja hävitati,” teatas Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Viktor Saaremets.

Vihje peale Mõntu karjääri lähedalt langenud sõdurite säilmeid otsinud Saaremaa sõjavaramuuseumi juht Margus Sinimets ütles, et seekord jäid säilmed leidmata. “Kondipuru seal vedeles, aga mis täpselt, jäi arusaamatuks.

Kaevatud seal enne meid oli. Augu äärel vedelesid roostes konservikarbid. Augud olid kõik lahti jäetud. Vaatepilt oli nagu Idas (Ida-Virumaal – toim),” kurjustas muuseumijuht, kes on ka Sinimägedes langenute säilmeid otsimas käinud.

Kuigi Mõntus leiti vaid õhutõrjesuurtüki mürske, siis päris tühjade kätega seekord ei jäädud. “Kaimri külast kaevasime kohaliku elaniku juhatusel välja langenud punaväelase,” nentis Sinimets.

Print Friendly, PDF & Email