Saarlased käisid Gotlandil ja ojamaalased Saaremaal

KOGEMUSI SAAMAS: Kogenud kalatöötlejate perekonnast pärit Fredrik Pettersson räägib saarlastele, kuidas ühendada omavahel Gotlandi parimate suitsukalade tootmine ja edukas kalarestoran mere kaldal. Kuulavad siirupiemand Maret Künnap, Simmo Kikkas Saarte Koostöökogust, ruhnlane Andrus Koovit, Andi Saagpakk Saaremaa piimatööstusest, mägiveisekasvataja Kairo Pilviste Ranna Villast, Karen Allas turundusühingust, hobusekasvataja Aili Kirst, lambakasvatajad Kaisi ja Kaido Eigo ja saarlaste giid väliseestlane Kaidi Flemström. Foto: Kaja Vainumäe

KOGEMUSI SAAMAS: Kogenud kalatöötlejate perekonnast pärit Fredrik Pettersson räägib saarlastele, kuidas ühendada omavahel Gotlandi parimate suitsukalade tootmine ja edukas kalarestoran mere kaldal. Kuulavad siirupiemand Maret Künnap, Simmo Kikkas Saarte Koostöökogust, ruhnlane Andrus Koovit, Andi Saagpakk Saaremaa piimatööstusest, mägiveisekasvataja Kairo Pilviste Ranna Villast, Karen Allas turundusühingust, hobusekasvataja Aili Kirst, lambakasvatajad Kaisi ja Kaido Eigo ja saarlaste giid väliseestlane Kaidi Flemström. Foto: Kaja Vainumäe

Saarte Koostöökogu ja Gotlandi Majandusseltsi ühisettevõtmisena sai teoks mõlema saare toidutootjate õppereis, kus saarlased tutvusid tootmisega Gotlandil ja ojamaalased huvitusid Saaremaast.

Kaheksateist maaettevõtlusega tegelevat inimest Saaremaalt, Hiiumaalt ja Ruhnust lendasid Gotlandile toidu väärindamist ja toidutootjate toodangu ühisturundamist õppima. Ojamaalased tegid Saaremaale sama lennukiga vastuvisiidi.

Õppereisi eesmärk oli vahetada kogemusi, genereerida uusi ideid ja nutikaid lahendusi. Neljapäevase reisi kava oli hästi koostatud. Eriti jäi meelde üks “kiviajast” pärinev talu, kus põlvest põlve on juustuvalmistamise kogemusi edasi antud. Tootmine on järjest suurenenud. Nüüdisaegses hoones tegutseb kuus ettevõtet. Kogu elektrienergia saadakse oma tuulegeneraatori ja päikesepaneelide abil.

Noorepoolne peremees ise, tema vend ja üks tööline on aastaringselt tegevuses juustu (kõva, valge- ja sinihallitusjuust) tegemisega. Suveks võetakse veel 15 töölist juurde.

Aili Kirst
Saare talu perenaine

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

 

 

Print Friendly, PDF & Email