Saarte Kalandus süüdistab vallavolinikku valetamises (21)

TÕRJUB SÜÜDISTUSI: Kuigi Saarte Kalanduse juhatus on seisukohal, et Margo Berens on valetanud nii püütud kalakoguste kui ka üldse püügil käigu kohta, leiab Lümanda vallavolikokku kuuluv mees ise, et on kalakoguseid võib-olla ainult ülespoole ümardanud. Foto: arhiiv

MTÜ Saarte Kalandus juhatus ei rahuldanud Lümanda vallavolikogu liikme Margo Berensiga seotud OÜ Kutsekalur taotlust ühinguga liitumiseks, väites, et mees on vassinud kalapüügi kogustega. Berens eitab süüdistusi.

MTÜ Saarte Kalandus juhatuse juuni lõpus toimunud koosolek lükkas ühehäälselt tagasi Margo Berensi avalduse võtta tema juhtimise all tegutsev OÜ Kutsekalur ühingu liikmeks.

“Peamine põhjus on selles, et me ei soovi oma ühingusse inimest, kes on valetanud oma kalapüügi koguste kohta,” selgitas MTÜ Saarte Kalandus tegevjuht Heino Vipp.

Vipi sõnul olevat OÜ Kutsekalur põllumajandusministeeriumile esitatud aruannete järgi püüdnud näiteks mitusada kilo meresiiga, tegelikult pole aga püütud midagi.

“Seal on ära mainitud veel teisi kalaliike – näiteks angerjat ja ahvenat,” jätkas Vipp. “Paberite järgi on need kogused ikka meeletud, ütleksin, et suisa müstilised. Terve Saaremaa pole vist nii palju kala välja püüdnud kui tema [Berens] tegi seda mõne kuu jooksul.”

Kahtlus tekkis kohe

Heino Vipp lisas, et kui ta neid püügikoguseid paberil nägi, tekkis tal kui endisel keskkonnainspektoril kohe kahtlus. “Väidetavalt olevat Berensi juhitav Kutsekalur need kogused püüdnud kastmõrraga ja peamiselt juulis, mil kastmõrd on merest väljas,” jätkas ta. “Kui kastmõrd olekski sees, siis juulis selliseid kalaliike sellise vahendiga küll ei ole võimalik püüda.”

Põllumajandusministeeriumile esitatud aruannetest selgub, et Margo Berensi juhitav OÜ Kutsekalur on 2013. aastal välja püüdnud 80 kg ahvenat, 14 kg angerjat, 240 kg merisiiga ja 530 kg lesta. Merisiiga kokku on aga Atla sadamas lossitud mullu koguni 348 kg.

Põhjus, miks Margo Berens oma kalapüügikogustega ametlikus dokumentatsioonis vassis, seisneb Vipi arvates tõenäoliselt selles, et mehel oli vaja põhjendada, miks ikkagi ehitatakse Lümanda valda Atla sadamat. “Kui kalapüüki ei ole, tähendaks see ju seda, et sadam on ehitatud vale koha peale,” selgitas ta. “Atla sadama ehitusega aga on tal [Berensil] juba niigi probleeme tekkinud.”

Siinjuures tasuks meenutada, et veebruaris algatas keskkriminaalpolitsei kriminaalasja, kus uuritakse võimalikku altkäemaksuvõtmist Atlasse rajatava sadama ehitusel.

Tegeles ümardamisega

Lümanda vallavolikogu liige Margo Berens ise lükkas tema vastu esitatud süüdistused tagasi. Ta kinnitas, et kalapüügiga Atla sadama kaudu on ta tegelenud ja väide, justnagu poleks ta midagi püüdnud, on vale. Vastates küsimusele, kas ta eitab ka teadlikku vassimist kalapüügikogustega, ütles ta lakooniliselt: “Loomulikult.”

Berensi sõnul näeb seadus ette, et püütud kogus tuleb paadis hinnata silma järgi. “Kas seal on 240, 220 või 210 kg – ma tõesti ei ole hiromant, et silma järgi suudaksin seda täpselt kindlaks määrata, mul lihtsalt ei ole sellist kogemust,” rääkis ta. “Võib-olla ma olen neid püügikoguseid seal ülespoole ümmardanud ja see on ehk minu ainuke eksimus.”

MTÜ Saarte Kalandus juhatuse 28. juunil aset leidnud koosoleku protokollist võib aga lugeda, et kui juhatuse liige Mihkel Undrest esitas küsimuse, kas Kutsekalur on see firma, mis Atla lahes püüdis kastmõrraga välja mitusada kilo siiga, möönis Margo Berens: “See oli üks minu konnasilm, mille üle ma uhke ei ole. Eesmärk oli näidata, et sadam toimib. Tegu on aga tehtud ja seda enam tagasi võtta ei saa.”

Mihkel Undrest on seisukohal, et Margo Berens on ministeeriumile kalapüügi koguste kohta esitanud ebaõigeid andmeid. “See kogus – 240 kg meresiiga – on ikkagi naeruväärne. Helistage ja küsige mõnelt kalurilt, kas kastmõrraga üldse saab siiga püüda? See lihtsalt on võimatu,” ütles ta eile Saarte Häälele ja lisas: “Mismoodi me saame aru pidada selliste meestega, kes tulevad kalurite ühingusse ning väidavad, et on püüdnud enneolematu koguse kala, samas pole aga nende paat suve jooksul meres käinudki.”

Print Friendly, PDF & Email