Kauplustest leiab uut saaremaist gurmeevöid (1)

VÄRSKE KRAAM: Uue vöi leiab rohelise pakendi järgi.
Foto: erakogu

Koostöös Saaremaa Piimatööstusega jõudis vahetult enne jaanipäeva kauplustesse müügile Gourmet Club’i ehk eesti keeli gurmeeklubi originaalretsepti järgi valminud Saaremaa vöi karulauguga.

Just nimelt vöi mitte või, rõhutab gurmeeklubi loovjuht, Saaremaa juurtega tippkokk Imre Kose. Seda osalt just seepärast, et rõhutada toote saaremaisust ja ehedust. “Et väärtustada Saaremaa loodust ja puhast toorainet. Hea toidu puhul hakkab ju kõik toorainest peale,” selgitas Kose. “Heast asjast saab omakorda head asja,” leidis ta.

Oluline on toote juures kindlasti seegi, et juba selle nimi – ja loomulikult Ö-täht – räägib oma loo tarbijale ära. “Kui me nimetasime ta vöiks, siis selles ongi lugu tegelikult juba sees,” tähendas Kose. “Niimoodi võttes on ta ju Eesti esimene vöi. Toote nimes peitub lugu puhtast loodusest, heast toorainest, kohalikest võivalmistamise traditsioonidest,” selgitas ta.

Kuna inimesed otsivad uusi, puhtaid, kohalikke maitseid, siis sellest ajendatuna sai retsepti juures otsustatud karulaugu kasuks. Pealegi, kuna inimesed teevad Kose sõnutsi aina enam kodus süüa ja armastavad katsetada, siis kõnealune uus või annab ka selle tarvis proovimisrõõmu juurde. Piisab väga vähesest. Kui panna nt ahjulõhele killuke karulauguvöid, on maitseelamus tegelikult juba olemas.

Ta tõi näiteks koosluse gurmeeklubi kadakaleivast ühes vöiga. “Kui määrida seda vöid me kadakaleivale, võid silmad kinni panna ja olla justkui virtuaaltripil Saaremaale,” rääkis ta naerdes karulauguvöi degusteerimistelt saadud tagasisidest.

Saaremaa piimatööstuse juhatuse esimees Andi Saagpakk tõdes, et kuna tegemist on gurmeetootega, siis võttis gurmeeklubi ise nendega ühendust ja see toimus juba eelmisel aastal.

“Sellele järgnesid katsetused retseptide ja maitsete osas ja müügiotstarbeks mõeldud partii sai valmis nädal enne jaani,” tähendas Saagpakk. Temagi sõnutsi olid vöi tegemise juures tegevuses nii piimatööstuse spetsialistid kui ka gurmeeklubi.

Saaremaist karulauguvöid leiab Saaremaal tarbijate ühistu kauplustest ning Saare Selverist. Mandril maksab seda otsida ka teistest suurematest poodidest.

“Kena ja kröbe” sarja leibade tootmise on gurmeeklubi küll vahepeal Saaremaalt mandrile kolinud. Seda Kose sõnul vaid põhjusel, et kõnealuseid gurmee-tüüpi leibu oli sõltuvalt tarbijate nõudlusest vaja valmistama hakata igapäevaselt. “Nii oligi, et ühed tooted liikusid meil Saaremaalt mandrile, kuna tarbija soov oli nautida premium-klassi leiba igapäevaselt värskelt tehtuna, samas tõime uue toote tegemise Saaremaale tagasi,” selgitas ta.

Lisaideid toodete ja söögilaua rikastamise kohta saab Imre Kose sõnul uurida gurmeeklubi veebilehel www.gourmetclub.ee.

Print Friendly, PDF & Email