Itaallased otsisid Kaalis oma minevikku

Nädalalõpul Saaremaal viibinud itaalia tuumafüüsik Felice Vinci koos saatjatega külastas laupäeval Kaali järve ja Karja kirikut.

Raamatu “Homerose eepose Läänemere päritolu” autor oli Saaremaal koos Itaalia Eesti Seltsi esindaja Ülle Toodega. Saaremaal oli teejuhiks raamatu “Põhjamaine vaarao” autor, Õpetajate Lehe toimetaja Karl Kello.
Ülle Toode rääkis Saarte Häälele, et nad on aastaid Itaalias püüdnud tutvustada Eesti vanemat ajalugu, ennekõike aga merevaiguteega seonduvat.

“Itaalias on palju ajaloolasi, kes leiavad, et kooliõpikute ajalugu on oma aja ära elanud ja vajaks ümbervaatamist. Merevaik, mida arheoloogilistel kaevamistel Itaaliast leitakse, on tänapäevaste vahenditega uurides selgelt Baltikumi päritolu,” ütles ta.

Merevaik oli selle aja Itaalias omamoodi staatusesümbol, mida tahtsid omada kõik, kel selleks majanduslikud võimalused. Merevaik on Itaalias populaarne ka tänapäeval.

Teine teema on Kaali meteoriidi kukkumise lugu. “Ütlesin Vincile, et tule Kaali, vaata oma silmaga üle,” rääkis Toode. Teatavasti käis merevaigukaubandus ühel saarel, kuid miks mitte Saaremaal? Võibolla see ei olnud raha, millega tollal kaubeldi. Vahetuskaubaks võis olla sool, pakub Toode.

“Meil nagu ei osata ajalugu ära kasutada. On muistne vabadusvõitlus ja ristirüütlid, aga enne seda?” küsis ta.

Toode ootab huviga, mida Karl Kello ideed endaga Itaalias kaasa toovad. “Tema raamat “Põhjamaine vaarao” on juba tõlgitud itaalia keelde ja ootab vaid silumist,” avaldas ta saladuse.

Kogu külaskäik Saaremaale võeti üles videolindile. Itaalia turismiajakirjanik Suysy Bladi jäi reisiga igati rahule. “See on väga-väga huvitav. Ma olen väga rahul. Ma ei uskunud, et see on nii huvitav. Kogu reis on olnud fantastiline!” tulistas ta itaalia keeles.

Kõike, mis nendel päevadel Eestis filmiti, on võimalik näha Bladi turismiportaalis www.turistipercaso.it . Film tõlgitakse ka inglise keelde.

“Olen veendunud, et mererahvad, kes paatidel saabusid Vahemere äärde ja Itaaliasse, on just pärit siit Balti riikidest. Seega meie, tänased itaallased, oleme teiega seotud ja meie oleme niiöelda Baltimere rahvaste lapsed,” arvas maailmale tiiru peale teinud Suysy, kel näitusel Expo 2015 on oma boks.

Ta oli kindel et tänu Karl Kellole oleme me üha lähemal sellele, et Felice Vinci oletused hakkavad tõeks saama.

Print Friendly, PDF & Email